Předchozí 0076 Následující
str. 73

Ten kdo by nejed švestkové knedlíky rád, ten nemohl by být můj kamarád! Kdo jí knedlíky, bude hodně veliký, ten může jít za Kolumbem do Ameriky.

Jistý mocnář vojsko svoje do boje strojil, švestkovými kned-líkami všecko ozbrojil; každý dostal těch knedlíků švestkových třicet a pak mohly okolo hlav kule jen fičet. Kdo pak by nepadl nepřátelskou ranou, kdo jim překážel, hodili ho stranou, místo padlíku navařili knedlíků, tak zahnali nepřítele do slepiě-níku.

Když náš krajan doktor Holub jel do Afriky, tam si také navařili brzy knedlíky, pak nasázel tisíc pecek v tuto rodnou zem, vzhůru, všichni národové, pospíchejte sem.. Budem si v-ařit švestkové knedlíky, zajíce honit a střílet králíky, na nic nedbejte, doma všechno prodejte, tam na švestkových knedlíkách si pochutnejte.

Když radní obce svolá svou valnou hromadu, tu jim dá ženě uvařit knedlíků haldu; než se dají do papání, přeěítá jim list, jak se mají ty knedlíky pěkně dobře jíst. Nejdřív musíte ústa otevříti a na to rychle oči zamhouřiti, když jej spolknete, potom si oddechnete, na mou spolehlivou hlayu si vzpomenete.

Otázky a odpovědi-

Dudák a dudácká muzika na jevišti. (Dram. odbor. Sokola na Z..) Sehr e j te působivou hru Na úsvitě, obrázek z probu-zenských dob o třech dějstvích, napsal Dr. Ladislav Eutte (Švejdův Divadelní sborník svazek 267) v Praze, 1926. Hra osvětluje poměry robotní r. 1847 a vlastenecké snahy a pokusy o svobodu v době vyhlášení konstituce1 16. a 17. března 1848. Děj na Zalužanském mlýně a u kantora na venkovském městečku. Osoby živoucí, s rázovitou mluvou. Popis osob, krojů, napovídá, jak vážně Dr. Rutte prostudoval náš venkov, náš lid a zejména rázovité ovzduší českých mlýnů s veselými šalan-dami. Do pásma dějového jsou vpletený rozmanité zkazky a výjevy ze života lidového: pohádky o hastrmanovi, zaklínání pokladů z Kryštofky (přímluvou sv. Kryštofa), tresty poddaných na dřevěném os1 u s ostrým prkenným hřbetem, o karabáčích na lid, muzika selská (housle, klarinet, fagot, ukázky starodávných kassací, dostaveníčka), vánoční pastorelly na venkovském kůru u kantora Skřivánka, mlynářské obyčeje a pověry. Dojemný je starosvěstský, roztomilý obrázek, jak přijde šedovlasý stařeček, dudák, v kožíšku, s beranicí, v koženkách, bílých punčo-


Předchozí   Následující