Předchozí 0125 Následující
str. 122

Celá krajina jest upravena perspektivně. Vpředu, dole jsou figurky velké, čím dále a výše, tím jsou postavy menší, ovečky i stromy drobnější. Nahoře je malované pozadí s výhledem do širé kopčité- krajiny, halící se do modravých mlh. Z dálky se blíží tři průvody. Jsou to komonstva tří králů od východu, které vede zázračná hvězda.

Tak jsem jen letmo načrtl obraz betlémského života, jak mi utkvěl v paměti. Ale scéna betlémské legendy nebyla vždy stejná.

Na Tři krále došla hvězda nad jeskyni a zaujala místo anděla, který tam dříve hlásal »Slávu na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle.« Pastýři, kteří přinášeli rozličné dárky Jezulátku a jeho chudé matičce, vyplnili již svůj ťikol a odešli za svým, povoláním. Místo, které se uprázdnilo, zaujala komonstva tří králů od východu, jejich bílí i černí hudebníci s dechovými nástroji, bubny a zvonečky, jejich koně, sloni a »vembloudi«.

Bystrému oku pozorovatele neušlo, že, ani stáda nezůstala tam, kde byla na Štědrý den. Pastýř přehnal kravičky na druhou stranu a ovčáei odvedli své ovečky s místa, které již bylo vypaseno. Beránci na mostě již nezápasili, jejich místo zaujal muž s ťrakačem, který si odvážel ze mlýna dva pytle mouky. Tak mnohá figurka přemístěna a vznikla nová seskupení, nový život. Kdo neviděl, neuvěří, co bylo v těchto betlémských -scénách dramatičnosti, půvabnosti.

Ze starých velikých betletmů zachován je dosud slavný betlem Čeloudův1), Figrův. Nevosadův, učitele Blahovce, nad-strážníka Pokorného a j. Staří vzpomínají na beťem Strnišťův, Rusmamiv, Šenkův. Z novějších vyniká prý zvláště betlem Mládkův a j.

Zajeďte si o vánocích do Třebíče! Každé dítě vám tam o nich poví. A nebudete litovat!

Betlémy íraoe souvisely s vánočními písněmi, koledami. Co namaloval výtvarný umělec lidový nebo školený,2) to se snažil slovy vyjádřiti i básník. A o čem se zpívalo v koledách, to chtěli míti Třebíčané i ve svých betlem ech. Figurky zvláště zdařilé si půjčovali a omalovávali si je. Napodobováním byl iidr-žován i jednotný sloh a ráz celku, třeba že měl každý betlem v podrobnostech leckterou zvláštnost. A podle koled měly i figurky svá jména; každý betlem, měl Jana s beranem, Martina s teletem, Verunifeu s huisami, Dorotu s košem vajec, Vávru se džbánem, Mikše a Tomše s houslemi, Vaška s dudami, Frantu, Mikoláše nebo Matěje s basou atd. *

V betlemech i v koledách »nebeští andělé zpívají vesele«


Předchozí   Následující