Předchozí 0149 Následující
str. 146
více než 20 krátě, a jméno to vyskytuje se jako u Loun, u Do-mažHc, u čimelic, na Plzeňsku, u Kareza, i na Krumlovsku, Berounsku i Táborskú. Možno-li odvoditi častý tento název od zjevů přírodních, od hvízdání, od větrů, jimž osamocená budova bývá na pospasy, neb od povahy půdy, porostu lískového ořeší, (hvižď, prázdný, červivý ořech, »ani za hvizd' nestojí«, hvízdák Pfeifende, Jungm. Slov.) Gebauer, Slovník staročeský I. str. 524: Hvížďálka, píšťalka. Jméno místní Hvížďalka, z hvížděti. Zná snad někdo ze znalců národopisu, neb filologů, jiný výklad význačného pojmenování tohoto?    J. Brož (Plzeň).

Svěceni Kudibala. (Č. Zíbrt.) »Světiti Kudibala« slýchal jsem- doma v Poičátkáeib ve významu ja-fco »držeti černou hodinku«. Když ještě před 50—60 lety vzkvétalo tu řemeslo soukenické, světili soukeničtí tovaryši i mistři v zimě Kudibala každodenně, když se začalo šeřiti, t. j. odpočinuli si chvíli od práce, nežli se rozsvítila světla, aby se v díle pokračovalo.

    Fr. Navrátil.
Žertovné hříčky se jmény osobními a místními. Sbírám tyto hříčky a prosím za pomoc. Příklad: Frant. Teplý, Paměti starožitného města Miličína a jeho okolí, v Praze, 1899, str. 185: »Ve vsi Vesici byli sousedé Jam Jindira, Vojtěch Brabník, Jan Pospíšil. Lid 'vtipkoval: Jindra zía biravnílkem pospíšil. V Dolním Botrku sousedé: Vojtědh Koroniš, Matěj Trefil, Vít Čermák, Jakuib Malík, Tomáš Petráš, Jan Kudlík. Lid vtipkoval: Koronš trefil Čermáka maličkou kudličkou. — Kdo zná podobné vtipy a hříčky?     Č. Zíbrt.

Literární rozhledy.

Vesnice tkalců, Vlastivědný sbormíček podkrkonošské obce Studence u Jilemnice, redaktor Antonín Šorm, Praha, 1925 až 1926. Eadostně vítal jsem utěšený rozkvět vlastivědných sborní čků, doufaje, že Ceakémni Lidu přibude apolupraooivníků, kteří ve .svém okolí budou sbÍTati soustavně vše, co tvoří ráž .kraje v řeči, ve vědění a umění lidovém,, že b>u)diu moci pak v Českém Lidu zarnameníáivati zdařilé výsledky této krajinské snahy sběratelské a badatelské. Proto jsem uveřejnil přehled všech těchto sborníčkův i potom další doplňky tohoto přehledu. Přiznám se rád, že mé nadíěje neizklamialy. Sborníčky záisluhoiu redaktorťi a spialupra.covniků plní se »dařeni a ís nadšením svůj úkol. Těším se na každý sešitek (pokud mi jej redakce posílají), vybírám odtud pro Český Lid i pro «voje studie ziajímavé norvinky. .Nebudiž mi však íZiazlívárao, že byeh rád měl maše sboirníčky vlastivědné ještě dokonalejší. Já nejsem spokojen se všemi sboTnicky. Někte-


Předchozí   Následující