Předchozí 0182 Následující
str. 179

min. rady E. Šuberta a inspektora Zahálky zřízena v dílně odpolední keramická škola pro učně, kterouž vede chemik J. Lieb-soher. Nyní se tli vyrábí i kamna.

Modranské tvary nádob jsou pěkné a účelné. Hrnčíř tu vyrábí hrnce sporheltové, špidláky, kozáky, kávníky, hrnce na mast, vandle, pekáče, čepáky, kastrole, bábovky, hrnčířské mísy, džbány, dolkovníky a dvojnačky. Je zajímavo, že při pálení v peci žena nesmí vstoupit před »ěelesňo<«, to jest otvor pro kladení dříví do peci, neb by se prý všechny hrnce v peci pokřivily. Zboží se vypaluje při 900° C.

Džbánkář zhotovuje mísy, talíře^ džbány »sedliacke« i vy-rezované, , džbány pyskaté, čutory, poháry, habánské vázy, kalamáře, solničky, figurky, zvířátka a t. p. Pálí se nádobí při 1000° C.

Hrnčíři při práci si zpívávali: »Začal si on hrnčár v zime, primrzly mu ruky k hline! Ešte hlína nekopaná, už je ona pre-slopaná!« Džbánkáři byli žertovní a večer po práci svým dětem modedovali »pandrláky«, medvědy co pokladničky aj lidové ptáčky s píštělkou »na říci«.

Každý návštěvník Modry podívá se do »Slovenské kera--miky« a koupí si rázovitý výrobek na památku. Podporujte náš lidový umělecký průmysl!

Pisatel článku uspořádal v prosinci 1926 výstavu (via Český Lid XXVII., 139), která obsahovala několik set náčrtků slovenské keramiky, studie lidových křížů, pístů, lidového nábytku, malovaných ohnišť, obrázků na skle malovaných a t. p. Též zařízenou slovenskou jizbu s nově malovaným lidovým nábytkem. Poznámky k náčrtkům: 1. »Pěchetal«, nástroj na vyhlubo-vání plýtkých mis a talířů. 2. Drát na odřezání utočených nádob z kruhu. 3. »Kulmik«, vařečka na vydouvání bříšek u baňatých nádob na kruhu, vydouvá se uvnitř. 4. »Šín« na zahlazení nádob. 5. »Pěchetal« na vyhlubování hlubokých mís a talířů. 6. »Špondia na paličke« na vytírání vody a brečky uvnitř džbánku,, jež při točení se na dně nahromadí. 7, 8. Značka na nádobí Jos. Míčky, starší, mladší. 9. Značka nynější slovenské keramiky. 10. Značka Dielny na hlinený riad úč. spol. od 1911—1914. 11. Značka Jana Kitty z r. 1872, džbánkáře v Modre na Dolním Predmestí.

Dr. Ladislav Butte:

Gajdy ve Strání pod Javorinou o masopustě.

(S vyobrazením.)

Okolí Javoriny, mezi Uh. Brodem a Novým Městem nad Váhom, bývalo kolébkou gajdošů, podobně asi jako české Prá-


Předchozí   Následující