Předchozí 0208 Následující
str. 205

tebčané, mužští napřed a ženy za nimi. Místem (okolo Přeštic) jde před hudbou nejprve tlumac, maje v mošně šátek, kytku a živou slepici, darem duchovnímu, jenž bude oddávati. Jest-li kostel příliš daleko, jedou na ikonách a na vozích čtyřmi zapražených. Nevěsta po celé cestě pláče a ženy (svatbí) zpívají.

Jedouce po vsi, házejí s vozů lidem koláče, jež před odjezdem byli sebrali se stolů. Někdy k tomu konci zvláště napekou malých koláčků, jimž říkají »metáčky«.

K oddavkám musí nevěsta nové šaty míti, aby prý potom také nové mívala; ale nemají, býti ani modré, ani černé: modrá barva prý zvěstuje, že se té manželce zle povede, a černá, že často bude od muže bita.

Prvé než oddaní snoubenci od oltáře vstanou, hledí družka i mládenec, aby jim s hlavy spíše popadli věneček, družka ženichovi a mládenec nevěstě; neb komu se, podaří dříve jej chopiti, dříve prý se vdá neb ožení. Když jde okolo oltáře na oíěru, vypůjčí sobě nevěsta od ženicha peníz, ale nechá si ho a obětuje jiný: aby prý nebyla žádostivá peněz. Při mši dávají svatebčané bedlivě pozor, zda-li na straně ženichově anebo nevěstině svíce na oltáři temněji hoří, soudíce z toho, že ta strana také dříve zemře; plápolají-li rovně, budou ti manželé spolu svorně živi.

Po oddavkách, když zasnoubenci se svědky jdou k zápisu, postaví se ostatní svatebníci před kostel, dudák a houdek počnou hráti a ženy, točíce svými šátky a se strany na stranu se houpajíce, zpívají přiměřené písně.

Na našem vyobrazení jest znázorněn pochod svatební z domu nevěstina do chrámu. —

Václav Vrzán:

Včeličky vyrobily v úle monstranci.

Ve farním kostele v Žiželicích nad Cidlinou, zasvěceném sv. Prokopu, památná jest gotická stříbrná monstrance. Vyrytý letopočet 1530 svědčí o jejím stáří.

Monstrance podle lidové pověsti zhotovena byla prý podle voskového vzorku, ,který zázračným způsobem v úle ve farské zahradě včely zhotovily. Podle vzoru voskového byla prý zhoto vena (milodary věnovali měšťané žiželičtí) ze stříbra, majíc pů vodně 9 figurek, nyní jen 5 a 260 věžiček. Zhotovena ze 141oto-vého stříbra v Brně za 700 zl. stříbra. Při velikém požáru kostela r. 1798 nalezena pod žhavými trámy a ssutinami neporušená, kdežto monstrance, ode včel zhotovená, během času se ztra-


Předchozí   Následující