Předchozí 0210 Následující
str. 207

monstranci. Jak která letěla pak kolem, neopomenula Mavinku skloniti, chtějíc se tak kořiti Všemohoucímu.«

Prosím čtoucí, kdo snad zná tyto a podobné pověsti o včelí monstranci s hostií v úle, aby mi do Českého Lidu podal o tom zprávu.    Č. Zíbrt.
P. Funk:

Větrné mlýny na Moravě.

Zasílám příspěvky do C. Lidu o větrných mlýnech: 1. Doplněk ke článku J. Zbořila. -2. K literatuře prof. Stoklasy z Li-toivle. 3. O větrácích v rodném kraji. Č. 4. a 5. získal- jsem dotazem při návštěvě v německém kraji, kde byla tetička hospodyní u českého faráře.'

1. Gděsé vedla nejaká »Horká« (žena z Drahanské vysočiny) kozo z jarmakô z města (Prostijova). Gdéž přešla do Vohro-zémě, belo jož tma, jenom v chalópce ô větřáka svitile. Chtěla se zeptat na cesto »k horám«. Kozo ovázala za jakyse dřevo (byla to však »peruť« větrného mlýna) a klókla na dveře vod chalôpké. Otevřelé ji a řeklé, že ménář (mlynář) je ve mlénicé, abe se ho šla zeptat na cesto. V tem zafókl větr, perotě se pohlé a belo jenom šléšet me, mé, meé a koza se vóběsela. (Vyprávěl (jinak rošířený příběh) Jan Marek 29. XII. 1924 ve Stínavé č. 44. který v mládí sloužil za pacholka »o Vobtru« v Ohrozimi).

2. Větříky ina horách. J. Skála. Vlastivědný sborník pro mládež župy Olomucké R. III. č. 4. Příloha Konicko-Proistějov-sko, příl. k 5. č. III. r. str. 16: Větrák za Ludmírovem, u Haček, u Bohuslovic u pily (železný novodobý Kunzův u Hrani«), u Bu-děeka, u Přemyslovic, u Jednova, za Brodkem, u Hor. Štěpá-nova, Ü Hor. Štěpánova byly dva »větráky«. Jeden stojí posud

" směrem k Šubířovu. U něho vyhlídaly děti z Hor. Štěpánova sv. Mikuláše, jak slézá s1 nebe, když byl právě přijel »s jarma-kem«. (Vyprávěl můj tatínek 21. XII. 1924.) Dva větráky uvidí chodec % Jednova do- Konice u vsi Lhoty u Konice.

3. Na Prostejovskú a Plumlovsku stojí ještě větrák za Dět-kovicemi u Urěic, u Čelčic (u nádraží), u Vícova na lukách jako rozvaděč vody a bez lopat a střechy starý větrák mezi Dirahany a Hartmanicemi u Otinovsi.

4. Na Vyškovísku růstal větrák za Pustiměří. (Podal zprávu 22. XII. 1925 Josef Klimeš ze Stínavy, 72 roků starý.)

5. V horách Oderských používají Němci větrných mlýnu u Smilova (Schnieil), u Jestřábí (Habicht), u Střelné (Gr. Waltersdorf) dva. (Pozn. red. Srv. další články od prof. E. Stoklase.)


Předchozí   Následující