Předchozí 0228 Následující
str. 225

Květ ženské trpělivosti, vkusu a dovednosti, krajkářství, pěstován, je i na Slovenskui. Na Slovensku zdobí se krajkami čepce, šátky, rukávce, zástěry i úvodnice. Krajky (čipky) tvoří na. nich jaksi doplněk vyšívání. Nejcennější krajky na Slovensku jsou z Lubiny a z oikolí Kremnice, Šťávnice a Báňské Bystrice.

Keramika. Na Slovensko přinesli výrobu keramiky »habáni« čili noivokřtěnci (anabaptisté) ze Švýear, kteří roku 1526 byli ze Švýcar vypovězeni a obrátili se nejprve na Moravu do Mikulova, kde je v počtu 12.000 přijal majitel tamního panství, Lichten-stein. Leč o 21 rok později byli i odtamtud vypovězeni a odešli na Slovensko, kde měli své proslulé dílny jmenovitě v Sobotišti, Levárech, Dechticích, Stupavě, Dobré Vodě a v" Trenčíně. Habáni se časem pokátoličtili a poslovenštili. Jejich výrobky bývaly velmi oblíbeny a sloužily nejen denní potřebě, ale začasté i k výzdobě selských příbytků. Ve mnohé selské doorná cnosti na západním Slovensku bývalo na policích po stěnách kolem dveří i jinde rozvěšeno často i přes 100 malovaných džbánků a talířů.

Slovenská habánská majolika vyrobena je z červené mastné . ihlíny místní a polévána bílou polevou cínovou. Bývá bohatě zdobena ornamentem rostlinným i výzdobou figurální. Hlavní barvy jsou tu žlutá a modrá. Na slovenských džbáncích1 vidíme zobrazeného na př. pomocného s halapartňou, pastýře s ovcemi, oráče s pluhem, žebřinový vůz s koňmi atd. Na některých jsou obrazy svatých, na jiných zvířata: jelen, ovce, zajíc atd. Patrno z toho, že džbánkáři výrobky svými hověli vkusu i zaměstnání svých odběratelů. Dokonce i českého lva možno spatřiti na džbánkách slovenských jako nosiče různých odznaků cechovních.

Úpadek slovenského hrnčířství zavinily výrobky porculá-nové, železné, plechové a hliníkové. Slovenští džbánkáři nemohli konkurovati s výrobky továrnickými. Dnes pracuje pouze jedna dílna na výrobě slovenské keramiky podle starých vzorů a to v Modré u Bratislavy.

Lidově malby. Lid slovenský má vzácně vyvinutý smysl pro barvy. Malířské nadání uplatňuje všude tám, kde se k tomu naskytá příležitost. Na Slovensku bývají »malůvkami« zdobeny i domy a stěny, uvnitř domu pak především krb. V malbě převládá ornament úponkovitý, rostlinný, do něhož tu a tam vsazeni jsou ptáčkové a ratolesti, věnečky, košíčky, hvězdičky a srdíčka.

Vzácné umění malířské překvapí každého na malovaných vaiíč.kách velkonočních čili kraslicích. Jsou to vkusné, umělecké drobnomalby, na oválové ploše mistrně rozdělené a píro vedené.

Zvláštní ozdobou slovenských jizeb bývají obrázky naiskle malované. Neumělou rukou bývá na nich zobrazen některý svatý


Předchozí   Následující