Předchozí 0229 Následující
str. 226

anebo (u evangelíků) národní hrdina slovenský, Janošík se svojí družinou.

Dřevořezby. Lidové dřevořezby jsou oblíbeny velice na Slovensku. Zabývají se jimi především pastýři, kteří v horách při pasení ovcí mají dostatek volného času. Dřevořezbou ozdobují si biče, valašky, nože a fujary. Ani vařečku na vodu nenechají bez ozdoby. Také oštiepky (uzené sýry) musí býti pěkně okrášleny a proto vyřezávají na ně zvláštní formy. Držadla ;k črpákům (nádobám na žinčicu) vyřezávána bývají ve starobylé byzantské tvary. Vyřezávány bývají i piesty, kterými při prainí se tluče a pere prádlo. Také přesleny, přesliee a kolovraty zdobí se dřevořezbami, někdy s vybíjenými ornamenty z olova, mosazi nebo železa.

Lidové stavby. Na Slovensku jsou nejzachovalejší typy lidových staveb v 'odlehlých horských vesničkách, zejména v Oravě (Párniea), v horním Trenčíně (Čičmiany) a

Zpěv, hudba a tanec. Lid slovenský miluje "zpěv i hudbu. Zpěv písně jest vlastně nejvlastnějším projevem duše člověka slovenského. V ní pověděl všecko, co hýbalo jeho srdcem, co ho těšilo nebo rmoutilo.

Ačkoliv v minulém století bylo zapsáno a vydáno na tisíce písní českých (Erben), moravských (Sušil) i slovenských (Ka-davý), přece až dosud jsou tisíce písní, jejichž ani text, ani melodie není posud nikým napsána a vydána (Matica slovenská v Turčanském Sv. Martině má z poslední doby sbírku slov a nápěvů písní dosud nevydaných v> počtu 27.000).

Ráz lidových písní přiléhá těsně k povaze lidu. Jsou místa na Slovensku, kde je rozkoší naslouchat neporušené staré lidové písni netušené krásy a často i antických tónin. Ovšem to se nám podaří jedině tehdy, neví-li zpěvák, že je poslouchán.

O slavnostech a zvláštních příležitosecb přistupuje ke zpěvá i hudba. Sestávala zprvu jen z dud a houslí, později přibrána byla i basa, klarinet a cymbál.

Harmonickým doplňkem zpěvu a hudby je tanec. Kdo chce poznati staré tance, musí na moravské Slovácko. Tam tančí ještě dmes o bodech starodávné tance: sedláčky, starosvetsky. ?,boj-


Předchozí   Následující