Předchozí 0230 Následující
str. 227

nicky a na konci masopustu i mečový. Ten tančí také na Slovensku, kde jinak je zvláštností zejména odzemofc čili valašský tanec a bystrik čili čardáš.

Na svérázu československé lidové hudby a písně založena je celá stavba iimělé hudby československé. Smetana, Dvořák, Blodek a jiní čerpali iz nepřebraných jejích pokladů a v duchu československé hudby národní vytvořili díla nesmrtelná. Ale i slovesná část písní byla vzorem mnohým básníkům českým (Čelakovský, Erben), i slovenským (Štúrovi), kteří uhodivše tak na strunu lidu blíakou a srozumitelnou, našli tím i pravou cestu k jeho srdci.

Časové zprávy.

Za f inspektorem Janem Dykem. Dme 21. listopadu 1926 doprovázelo občanstvo strakonické ke hrobu J. Dýka, Syn plzeňského kraje (narodil se r. 1860 v Německé Bříze ve mlýně ze známé rodiny Dyků) byl učitelem na Kralovicku od r. 1880, ředitelem měšť. školy v Královicích, odkud byl roku 1908 povolán k úřadu okres. škol. inspektora ve Strakonicích. Vzpomíná C. Ł, jeho zásluh na poli národopisném (Národopisná výstava r. 1895, jakož i národopisné sbírky v Královicích.) Uspořádal a před zkázou uchránil archiv města Královic. Podporován vzděláním odborným, bystrým postřehem, jakož i obsáhlou pamětí, prošel politický okres strakonický. Pilně si všímal lidových staveb (viz jehd studii »Lidové stavby na Šumavském Podlesí«). Zvláště dočasné stěhování chudého lidu pošumavského, »světáctví« stalo se předmětem jeho pozornosti. »Popis politického okresu strakonického« není dokončen. Dílo toto jest pro národopis Strakonicka základem posavad nedoceněným.    J. Vraštil.

České selské kroje v masopustním období 1927 v Paříši. Módní časopis »Star, Journal périodique«, vydávaný v Paříži, New Yorku, Brussellu, v Stockholmu, Barceloně atd., Zima 1927, č. 17 podává návrh na maškarní oblek pro masopust. Vedle sličné černovlásky »indiánky« , stojí »selka česká« (Paysanne tchěque). Dílvala jsem se dlouho, co maska představuje. Kdyby nebyl podpis, nikdo by neuhodnul, že tato ne maska, ale skutečná »maškara« se zrzavými kadeřemi, s pestrobarevným kloboukem jako pro koupání, se živůtkem žlutým, brokátovým, s květy červenými o třech zelených lístcích, se širokou zlatou portou, s červenými koraly na hrdle, s okružím, drobně skládaným, s kratičkými rukávci, se sukní, krátkou nad kolena z růžového taftu, okrášlenou při obrubě širokou krajkou, nad ní


Předchozí   Následující