Předchozí 0327 Následující
str. 324

man), neutopí se, ani se nesmí bát, že ho hrom zabije, a zkratku ničehož. Proto šlovou tyto nitě »oehtábky.« (Štorch).

Po Božím těle ten čtvrtek (8. den) předou hospodyně tak na zvané oehtábky, nitě, před slunce východem, sedíce nahé za kamny. Kdo má těmi nitěmi třeba jen několik štychů v košili našito, nepotká ho celý rok žádné neštěstí. (Amerling.)

Josef Brož:

Zvonění a troubení proti mračnům.

Kus lidového zvykosloví z jihozápadních Čech.

Starodávný obyčej, kdysi všeobecně rozšířený, jak zabnati zkázou hrozící mračna, udržel a zachovává se doposud v zapadlejších krajích Pošumaví.

Y poslední době předpřevratové podařilo se mi zachytiti v několika črtách způsoby a názory lidu poěumavského z podhůří Boubína, hlavně ve vesnicích z okolí Vlachova Březí, jak pohlížejí lidé na zjev a kterak chovají se, když hrozí jejich živobytí, tak těžce dobývanému, zlá pohroma.

Zvyk tento, v jiných krajinách docela zapomenutý, udržel se zde v živém nadmíru upotřebení. Měl jsem kdysi příležitost všímati si této otázky na Českomoravské vysočině, zvláště na moravské straně její, tu o zvonění proti mračnům již stopy nebylo, jen dědové o něm slýchávali, naproti tomu v hornatých krajích šumavských, ve vesnicích, vysoko na úbočích horských hřbetů položených, přikládají starodávnému způsobu tomu posud značnou důležitost a význam. Není divu, chudá políčka zdejší, v kamenitých svazích těžce zpracovaná, přinášejí úrodu nepatrnou, sotva živobytí poskytující, o níž každý majitel třese se strachem i hledá prostředky k odvrácení zkázy. Každý prostředek, slibující předejíti tomuto zlu, jest mu dobrým. Mnohé náhody utvrzují víru v ně a i když prostředky ty vždycky nepomohou, neboť zdar, podle jejich názorů jest odvislý od několika příčin, tu nezdar přičítá se pak chybnému, nedokonalému použití způsobu neb provedená jeho. Jest také odůvodněno, že na dávném udržení tohoto zvyku a víry v něj měla vliv i výchova náboženská.

Lid jižních Čech, v katolictví dokonale utvrzený, měl vždy více sklon k pouhé víře v nadpřirozené, kdežto v Českomoravské vysočině promíchán vždy ještě četnými živly reformačními, nevěřil pouhé formě.

Dodnes tedy, když po parném dni letním začínají nad západním obzorem, ohraničeném tu hotrstvena, vystupovati mo-


Předchozí   Následující