Předchozí 0356 Následující
str. 353

1. K prvním s rohovou kyticí, typu nejstaršího, přeneseného ze šátečků, řadí se pleny: Blovicko se zlatým vyšíváním s příd. zlatých plíšků, Chotěšovsko a Stříbrsko s černým hedvábným vyšíváním, Płasko hedvábím, Touškovsko bavlnkou, s pestrým vyšíváním s příd. šmeloe a plíšků. Hradištsko, Přešticko, Chotěšovsko, Stříbrskc* a Staňkovsko s vyšíváním bílým, Bezdru-žicko s vyšíváním bílým s1 barevnými obrysy neboi pestrým šmelcem zdobené. — 2. K typu druhému s rohovou kyticí menší, výše posunutou, mezi níž a okrajem pleny utvořen ještě květinový pás. Na těchto plenách jsou zpravidla ještě nad rohovou kyticí poházená kvítka: Horšovotýnsko s výšivkou z pestré vlny a plíšků, Plzeňsko, Touškovsko, Kadnicko> s výšivkou bílou. — 3. K typu třetímu s cestami, jež jsou ohraničeny ažu-rami, výšivkou vyplněnými a nad nimi v rohu již jen malá kytice: Płasko, Horšovotýnsko, Chodsko a Nýrsko výšivkou bílou.

J. Stíbal:

„Uherská" větev rodu Harantů z Polžic.

»Popis rodiny Harantů bydlících v Uhrách«: Jan Harant přišel r. 1797 z Čech a vstoupil do služeb hraběnky Juliany Ká-kóczy, kde byl zaměstnán až do smrti r. 1837, tedy 40 roků jako lesní dozorce a vedoucí jejího majetku ve Zborově,

O jeho životě zachovaly se do dnes jeho listiny, kresby atd. v archivu Zborovském. Jan Harant byl z velké rodiny Harantů Polžických, což dosvědčují jehoi pozůstalé památky, jako šlech-i tický diplom se znakem, opatřený velkou prstenovou pečetí a více památek cenných, které se však po jeho smrti ztratily.

Jan Harant narodil se v Čáslavi r. 1775, kde jeho otee byl starostou. Po skončení studií přišel do Uherska a usadiv se rokti 1820 ve Zborově, oženil se, pojav za manželku 151etou Julianu, dceru polského regenta Lukáše Vindegu. Z tohoto manželstva se narodilo 11 dětí. Prvý syn jmenoval se Arnold a narodil se 16. června 1821 ve Zborově. Potom narodili se: Antonia Juliana, která se vdala za Michala Krona, Maria, která se vdala za Benjamina a později za Adolfa Kápi; Gusta, Lina, Bartoloměj v mladém věku zemřeli, Fanny vdala se za Jana Hvozdiče, Vilém zemřel, Julius, Bartoloměj a Dagobert zemřeli.

Jan Harant zemřel ve Zborově ve věku 62 roků a tam je také pochován. Jeho manželka se podruhé vdala za Melíčka, úředníka panství ve Zborově a v 90 letech zemřela. Úřad Jana Haranta převzal nejstarší syn Arnold r. 1837 a tento úřad až do dnes zastává. Harantova rodina v Uhrách žijící pochází tedy z části od Arnolda, z části od Bartoloměje.


Předchozí   Následující