Předchozí 0384 Následující
str. 381
půl do Dol. Ročova. Do napoleonských válek se pochovávali lidi ve sklepě. Jsou, tam silné třímetrové zdi ve sklepě zazděné dveře. Také jeho synové byli postupně rychtáři. Ti však nebyli hodni. Jméno si dal Vilém Šedivý. Byl tam také zazděný ve sklepě černý kříž. Jeden nádeník koupil domek, který ve statku bydlel, žádnému nic neřekl, kříž ze adi vykopal, až na komci třímetrové zdi byly dvě kostry. Jedna velká a jedna malá. Také na půdě našli stříbrné groše, které byly za krále Václava. Vím mnoBb pověstí o strašidlách v tomto statku, také z našeho kraje. — Fozn. redakce: Všecky zápisy buidou vítány. O založení a psaní kronik rodinných podám návod při zprávě o< knize archiváře Dra Ant. Markuse.    Č. Zíbrt.

Otázky a odpovědi.

Ještě kudibal. Vedle soukeníků též krejčí počátečtí světili kudibala, když totiž po sv. Václave začalo se šíti večer při světle (při svíčkách), dal mistr svým tovaryšům na pivo, zámožnější i maso1 k tomu přikoupil a tak společně oslavili začátek večerní práce, kteráž trvá až do velikonoc a říkali, že světí kudibala. Každého dne pak, dříve nežli se večer rozsvítilo, odpočinuli si chvíli, drželi kudibala, (Podle sdělení Konst. Fran-cána 1847). Zvyk tento asi zaveden byl k nám z Němec, alespoň slovo kudibal (Gute Weilei) by tomu nasvědčovalo.

    Fr. Navrátil.

»Žertovné hříčky se jmény osobními a místními«.. Za svých studií na olomouckém gymnasiu p. katecheta vyprávěl nám jednou, ž© na obecné škole jeho spolužáky mezi jinými byli: Strejček, Surynek, Tvarůžek a Nejezchleba, které si obyčejně hoši dobírali voláním: »Strejčku Sůrynku, nejez chleba s tvarůžkem!«

    Jaromír Vrba.
Na učitelském ústavě v Král. Hradci, v letech 80. minulého století škádlili sestavou jmen: Bílý Beránek Báněl Černý Vlk a Vocásek! E. 1891 dobírali si na učitelském ústavě v Praze: Mladý Černý Vlk.    V. Flajšhans.

Literární rozhledy.

Dr. Antonín Dolenský, Soupis pražských knihoven, Adresář a průvodce s uvedením podmínek přístupu a hodin úředních, Praha, 1926, 12°, str. 46, <(2). První, adaMlý pokus přehledu praž-sikých bijbliothek.

Pavel Sochán, Svatojanské ohne na Slovensku, Bratislava, 1924,12°, str. 24. Po všeobecném úvodě o slovanských ohních sva-


Předchozí   Následující