Předchozí 0029 Následující
str. 27

ne su také ter vace jak ten starodávni doiaašni tovar, aľe darmo, už raz tak je, že ludze lem tuno radzi kupujú. Tůni a na oko šunmi tovar fabrikoch tehdi vicisnul z ruki hudobného narodu domašne remesla. Šak to bi ešče nebulo1 nič zlého, bo ked fabriki tunši tovar predavač môžu, gazda bi lém lepši pohodzel, ked mašinou prepušči tunu robotu, a sam patri dajakú inakšu, vecej dôchodku prinášajúcu robotu započac. Lenže ňe to še stalo', ale jak fabrika počala konkurovae s domašnu ušilovnosou, v ten čas gazdove še počali opuščac, pomalí šicka ušilovnosc prestáva, a tak mož povedzio bárs veľo i také domašne remesla prepadli, nanič prišli, ktere ibi i pri fabrikách i pri mašinoch buli mohli obstać.

To už i z terajších slovoch pevne uzavirac môžeme, že ked človek z ručnú domašnu robotu chce konkurovae z, mašinami a s fabrikami, tam. vera človek nevihra, mašina ho přebere, a preto ku takim pracom še mušime obracic, ktere mašina vi-končic nemôže.

Jak še raz skonči na jeseň poľná robota, vera prez calu zimu, vecej mešace malo še pracuje. Letušne polne roboti z vekšeho tiž také su, že na príklad stare ľudzi, abo male i dospelejše dzeci v léce pri košeňu, pri žnivoch tiž roboti ňemaju.

Šarišský gazda za to še usiluje, žebi zos svojima domakami za sersan, kteri mu kii gazdovstvu potrební je, na keľo lem možno, ňikda ani grajcar nevídal. Ponajprv tote spusobi do-mašneho remeselníctva zasluža našu obzvlaštnu pozoírnosc, ktere z virobeňom dreva su spojene. Na našich okoľicoch vieho-doslovenskich trvala Bohu doso dreva i dobrého i tuňeho> a našo Šicke domašne grati, sersan gazdovskí, častki našich budinkoch, v chiži, v bivanu všicke bučovi to šioko i zos z dreva. Poradni gazda sebe v žime vistruha, vireza i viraba vidli drevene, poriská, ručki, druoki, orčiki, pavuzi, pociska, hľivki, drabini, la-večki, jasla, ul'epňaki pre pčoli. A i ženská ušilovnose najdze roboti. Višivaňe platná, virabjaňe čípkoch, predzeňe fajnich uitkoch, tkaňe dreľihu a gradlú cifrovaného, to su častki do-ínašneho remesla, ktere gazdiné, ženské, dzifčata robja, Hirečne su v tom ohľedze čipky zos Solnohradu u Prešova.

Leopold Novák:

O kroji hlučínském.

Malá čistá komůrka s malými okénky. V komůrce mimo jiné veci stará, modře natřená truhla, kterou venkovský stolář pomaloval pestrými květy a v ní jest uschován starodávný »moravský kroj«. (Hlučíňáci se -zovoii »Moravci«.) Vypadá to


Předchozí   Následující