Předchozí 0030 Následující
str. 28

jako v pohádce a skutečně doby, kdy na dnešním Hlučínsku nosili národní kroj, byly podle doby nynější pohádkou.

Krojů moravských se uchovalo ještě dosti a jsou v dnešní době pečlivě uschovány v malovaných, truhlách jako velká vzácnost a dědí je dcera po matce jako vzácnou památku.

Přes válku bylo hodně různých součástek krojových (jako šatky, sukně, íortuchy) použito k různým potřebám a ušity z nich šaty jak pro dospělé, tak pro děti podle nynější mody. Krojů se dnes používá jen při slavnostech, veselí a pod. V poslední době přičiněním biučínských »Sedlišťanů«, (Toto národopisné sdružení se již následkem mého odchodu rozešlo) vidíme často roby a devuchy na různých národních slavnostech, v tamto krásném kroji. Nejvíce bJučínských krojů se uchovalo v Kravařích a okolí. Jinak ženy hlučínské odložily kro;j již dávno; ale podnes posud chodí v kaoabajce, širokých sukních a nosí velké šátky květované. Mnohé nosí dosud na hlavě šátek uvázaný »na ficka«.

V dnešní době do kroje strojí se takto: Vlasy učesané na pěšinu a vzadu pevně spletené do »horeopu«, tak, aby neodstá-val, ale aby byl rozložen vzadu v širším kruhu na hlavě. Která žena má dlouhé vlasy, tedy se spletou ve dva copy, pak se dá kolem hlavy bílá šňůrka, kol níž se vzadu copy obtočí a připevní tak, aby hlava nebyla velká. Košile, která má nízký límeček a zapíná se vpředu na knoflík, je z bílého plátna, s krátkými vyšívanými rukávci, na tvrdoi vyžehlenými, které se stáhnou nad loktem pentličkou nebo bílou šňůrkou. Aby žena pěkně vyhlížela a byla hodně »široká«, bére na sebe tři vyžehlené a vyšívané spodničky.

Sukně je krásně rumělkově červená z pevné látky a jmenuje se »drajdrutka«. Na vrchní straně je hodně záhybů, vrapú, takže sukně je pak hodně široká (sám fald). Kromě toho se také nosí, ale již méně sukně barvy fialové, některé »s krouaem«, totiž tak, že na sukni vespod a látky, jaká je sukně, je přišit po jedné straně pás, který má též záhyby a tvoří takto ozdobu.

Bruslek (živůtek) je hedvábný, různých barev a je podšit plátnem. Někde mají »bruslek« z černého sametu, na němž vzadu je z mosazných plíšků a barevných skleněných korálků namnoze krásná ozdoba ornamentální.

Šátek (šatka v rozměru obyčejně 2X2 m), který jest většinou bílý neb do žlutá neb i jiné barvy s krásnými květy (nejvíce růže), se složí v půli, takže tvoří trojúhelník a dá se na ramena, takže roh šatky splývá na aádeoh; na prsou dva konce se dají přes sebe a vzadu se uváží v suk (uzel), takže roh šatky jest pod tímto sukem. Na ramenou se musí šatka tak upraviti, aby nespadávala a ležela jen na ramenou. Roh Šatky vzadu


Předchozí   Následující