Předchozí 0031 Následující
str. 29

sáhá až do pasu. Šatka jest kolem ozdobená »třapci«, které pak ženu neb děvuchu pěkně zdobí.

Fortuch (zástěra) jest hedvábný a nejvíce květovaný a je kratší než sukně. Fortuch nahoře má též hodně malých záhybků, které jsou přišity k šňůrce, kterou se fartuch uvazuje.

Nejkrásněji ozdobena je však hlava, na niž se dává krásný »kaptur« (pentle). Napřed se dá na hlavu čepec, který je kolem ozdoben krajkou, na níž jsou různá jablíčka, srdíčka a pod. Čepec se vzadu uvazuje šňůrkou. Na čepci jest pak tak_ zvané »denko« (dýnko, dno). Je to část čepce, která vzadu kryje hor-cop. Toto denko jest ozdobeno různými bílými neb mosaznými kulatými plíšky, barevnými skleněnými granátky neb kaménky, což tvoří různé hvězdice a ozdoby. Nití jsou tyto plíšky a kaménky přišity • na denko. Některý čepec je skutečně vkusně ozdoben a je těžký. Na mnohých čepcích takové denko se dá s čepce sejmouti (odpáře se), by se mohl čepec vyprati. Některé čepce mají toto denko ručně vyšívané. Tyto výšivky jsou ruční prací našich žen a převládají v těchto výšivkách vzory slovenské. Mnohoi ručně vyšívaných čepců je zakopáno v zemi, neb mnohá stařenka měla a má i dnes přání, aby, až zemře, dali ji do čepce. Tak mizí krásné a cenné ruční práce našich hlučín-ských žen.

Kolem hlavy se pak dá pás z bílého plátna, který je přes 1 m dlouhý a 10 cm široký, ma koncích vyšitý a na tvrdo vyžehlený. Vzadu se uváže na »kycku« (holubičku, motýlka, jak' se váží jiné pentle). Tento pás se musí tak dávati, aby bylo pod ním asi na 1 cm viděti krajku z čepce. Kolem tohoto bílého páisu se pak dá hedvábná pentle s ve tkanými krásnými květy. Vzadu se uváže na kyčku, sváže červenou pentličkou a nasadí se na kycku plátěnou a pak tato hedvábná pentle splývá až dolů zároveň s koncem sukně.

Bílý plátěný pás se dává proto1, aby na něm nasazená hedvábná pentle rovně stála a držela. Někde váží tento bílý pás současně s pentlí hedvábnou a pak jej na hlavu jen nasadí a přišpendlí. Pak se připevní po stranách pentle kratší, kterým se říká »zaušnice« (kryje uši), které se podstrčí pod pentlí, jež je kolem hlavy a přišpendlí. Vzadu, kde je uvázáni fortuch, se na tyto šňůrky též uváže neb přišpendlí pentle. Pentle mají na koncích třapce. Pentle (»mašle«) jsou někdy přes 10 em široké, bílé, hedvábné s vetkanými pestrými květy a listy. Některé pentle mají květy i listy jen barvy červené neb fialové.

V Bolaticích a v Heneberkách mají kromě těchto barevných pentlí též pentle bílé, částečně na koncíeh vyšívané, kterých užívají při tanci, aby se krásné peaitle hedvábné neničily, nepošpinily nebo snad při tanci dokonce nepotrhaly. V tomto


Předchozí   Následující