Předchozí 0035 Následující
str. 33

nově. Č. 6. (Borovička) slepec-ladič, rodem Němec, z Dedinky ú Medlova. Č. 7. (Naše koně, z Kozová) zemřelý švagr p. nadučitele'. č. 8. (Myslivecká od Úsova) stařeček z Bezděkova, jenž se přestěhoval do Střelíc. Č. 9. (Roztodivná) tetka Hamplová ze Střelíc. Č. 10. (Aj, na tom lhotskym mostko) matka p. nadučitele. C. 11. (Stojí hruška1) neznámo již kdo. Č. 12. (Kůň vraný) stařeček z Bezděkova, starý voják. Č. 13. (Přiznání) táž Klestilová, kovářova, jež bývala u Dostálů. Ć. 14. (Nešťastná- láska) 851etá stařenka ze Svánova.. Č. 15. (Rozhodnutí) stařeček z Bezděkova. Č. 16. (Nestůjte, mládenci) »babka« Hamplová, rozená Dostálová. C 17. (Osud, ze Svánova) Kočí, švagT p. nadučitele. Č. 18. (Výmluva) stařeček z Bezděkova. Č. 19. (Myslivec vrah) je také od Hamplů vedle školy (střelický starosta p. Hampl je vnuk starého Hampla, jenž pocházel z Bohuslavic u Dubicka na sev. Moravě). Č. 20. (Stesk) stařenka ze Svánova. Č. 21. (Koleda) je od báby Hamplové. Č. 22. (Rozloučení) zpívala stařenka ze Svánova. Č. 23. (Odřeknutá) je ze Střelíc (od Hamplů1?). C. 24. (Na čekané) od stařenky ze Svánova. Č. 25. (Jetelinka) od Hamplové ze Střelíc, Č. 26. (Pleskaté kameň) od Jana Pospíšila ze Střelíc.

U písně č, 10. (Aj, na tom Ihotskym mostko) není v tekstu uveden refrén, jenž zní takto: »Aj, či je to> dívčina, aj! s černýma očima, aj! Doveď mně ju Kristus Pán přímo do kostela!«

Píseň ě. 16. (Nestůjte, mládenci) je píseň taneční. Hrálo se při ní na cimbál a přitom, se tancovalo. Cimbál, jak známo, bylo prknoi resonanční, na němž bylo napiato mnoho strun jako na klavíre, a tlouklo se na struny paličkami s koženými obvazky. Cimbál podobal se citeře, ale byl veliký. Nosili jej na páse a mohli hráti na něm i stoje.

V písni ě. 17. (Osud) 2. sloka počíná veršem: »Když jsem šel stezičkou z Trnavy...« Snad je to prý vzpomínka na dráte-níky, kteří často nocovali ve Svánofvě.

Baladu »Myslivec vrah« (ě. 19.) rády prý zpívaly »trávnice« (svobodné dívky na trávě v lese). Nezvyklá melodie č. 20. (Stesk) Ät prý snad ohlasem nějakého motivu kostelního. Také c. 23. (Odřekinutá) se tančilo při cimbálu. Mlýn, jenž se tu zmiňuje, jest Nový mlýn.

Národopisný odbor litovelský, jejž tvořili pánové Smyčka, Tichý, Chrudimský, Schuster, Melhuba, Vídrman a j., uspořádal národopisnou výstavku v Sokolovně v Litovli. V Nákle uspořádána výstavka podobná hlavně zásluhou tarnějšího nadučitele Osvalda Vídrmana, výborného hudebníka, jenž komponoval skladby kostelní, ale složil také známou lidovou hru se zpěvy »Přástka« (Praha, Beaufort, 1895). Zval do Nákla Havlíčka a zval ,do Nákla Hálka a proslul jako> nejpřednější buditel svého kraje v »době táborů«. Od něho pochází také asi většinou první


Předchozí   Následující