Předchozí 0037 Následující
str. 35

jednou se oba obrátili a uháněli k domovu. Trest účinkoval, klobouk zmizel a usedlá paní sousedka nosila opět krajkový čepec.

    Frant. Rezková.
Pověra moderního lupiče. Vrah strážníka Lumpa v Praze, Pokorný, měl jako talisman, který ho měl chrániti před doipade-ním při loupeži, prádélko z panenky v aktovce.    E. Horský.
Kdo tu knihu ukradne, tomu ruka wpadne. O této skupině za-žehnavadel proti krádeži knih pojednává v bohaté snůšce dokla-dův a příkladů Adam Fischer, Zaklęcia, przeciw złodziejom książek, časopis: Exlibris, I. Lwów, 1917. Vydano v otisku, Lwów, 1917, 8°, str. 25.    Č. Zíbrt.

Máslo za popis korunovace Marie Terezie. Dne 26. srpna 1739 předčítán v radě města Sušice patent, že jsou k dostání tištěné knížky, obsahující v sobě Remedia proti morové ráně, u Karla Rosenmiillera. Dne 14. října 1746 P. Ramhovský z Prahy poslal sušickému magistratu, do archivu vypsání korunovace Marie Terezie. Pošle se mu za to 60 žejdlíků másla. (Městský archiv.)

    Kajetán Turek.

Otázky a odpovědí.

Jesličkové výstavy r. 1927. Zásluhou horlivého sběratele lidového poldání a dokladů lidového umění československého, Ant. Šorma, bylo v posledních letech několik výstavek lidového umění jesliěkového, jak Český Lid obšírné zprávy uveřejnil. Zejména byla zdařilá Jesličková výstava v Plzni, upravená od ředitele Národopisného musea v Plzni, Ladislava Lábka. Rovněž upoutala pozornost Jesličková výstava v Jindř. Hradci ve Františkánském klášteře (osm velikých jeslí, dvoje pohyblivé, 22 inenších skupin, barokní jesličky p. Hrubého, staré hnedle 200 let, Steinoebrovy jesličky přes 100 let staré atd.). Eád bych zjistil přesně, jaká pozornost, vzbuzená snahou Ani Šorma, letos také vypraví jesličkové výstavy. Prosím za zprávy (třeba zevrubné), za obrázky (fotografie), ipopisy. Kád v Českém Lidu uveřejním.    Č. Zíbrt.
Krakovský kalendář pro, Moravu a Cechy r. 1700. (J. Ohr. Sk.) Útržek zaslaný je část kalendáře, který má název: Krzikaw-sky, Krackawer Šchreib-Calender auf f das Jahr 1700 ... auf f das Margraff thumb Mähren, Hungarn, Böheimb ... mit allen Aspeeten, täglicher Witterung, pilanetiseheji Einfluß, astrologisch' fleisisig beschrieben. Ollmütz, bey J. J. Kylian. 4°. Dřevoryty od Simona Golovioze.    Č. Zíbrt.

Včely v lidovém podáni. (Uč. J. P. v P.) O způsobu zpracování této látky poučí J. St. Bystroň v pěkné studii: Pszczoły w pojęciach i zwyczajach ludu. Rozprawy wydziału histor. filog. Akademii Umjętnośći, Kraków, 1917, svazek 60, str. 24 až 39.

    Č. Zíbrt.

Předchozí   Následující