Předchozí 0038 Následující
str. 36
Obrázky lidové, svaté i světské, na skle malované. Mám pro »Český Lid« zamluvenu studii o obrázcích malovaných na skle z péra vynikajícího odborníka. Prosím za fotografie, kresby (pérem), podrobnosti o výrobě těchto obrázků, o jejich původu, o známých mistrech atd. Vzorem mohou býti polské studie: L. Lepszy, Obrazy ludowe na szkle malowane: Przemysł i Rzemiosło 1921, str. 13 až 35, s barevnými ukázkami; K. Stecki, Ludowe obrazy na skle z okolie podtatrzańskich: Rocznik podhalański, str. 189 až 218, s obrázky.    Č. Zíbrt.

Jak voláte domáci zvířata? V »Českém Lidu« uveřejnila jsem již řádu ukázek, jak volají a svolávají na Plzeňsku a Ro-kycansku domácí zvířata (slepice, husy, kachny, holuby, psy, kočky atd.). Vzorem je mi studie prof. Dra Fritze Krause z etnografického musea v Lipsku (Aufruf zum Sammeln von Lockrufen für Haustiere, Schweizerisches Archiv für Volkskunde, XXVI. 4, Basel 1926, str. 304.) Zásilky račte zasílati na redakci »Českého Lidu« s označením svého jména a příjmení.

    Jarmila Skřivánková-Šimerková.

Folklore. (Prof. J. K. v K.) Píšete, že rozumíte italsky. Doporučuji výklad o dějinách, o látce studijní, v methodě a bibliografii hlavních theorií, základních děl a časopisů v knize: Raffaele Corso, Folklore. Storia, obbietto^ metodo, bibliografia. Roma, Casa Ed. Leonardo da Vinci, 1923, 8°, str. XIV, 148. Cena .15 lir. Přijde snad také vhod: Kaaiie-Krohn, Die folkloristisohe Arbeitsmethode, Oslo, H. Ascliehong, 1926, 8°, str. 168. 7 s., 3 d.

    Č. Zíbrt.

Pálení dreveného uhlí v lesích (milíře). Chystajic studii o této látce, prosím za popisy i obrázky z oblasti zemí československých, na adresu redakce »Českého Lidu«.

    Jarmila Skřivánková-Šimerková.

Hudlař, humplíř, štuchar. Prosím za zprávy, kde a v jakém smyslu udržují se tyto náizvy, jež Komenský prohlašuje za pojmenování špatných řemeslníků: Komenský, Opera didactica omnia, Amisterdami, 1657, Pars II., str. 224: Ar tis defectum in artem professo eleganter Germani per Hudler, vel Sudler, vel Stümpler (Bohémi per Humplíř, Štuchar, Hudlař) exprimunt.

    Č. Zíbrt.

Literární rozhledy.

Čeněk Zíbrt:

Písně.

Pražák Albert, Slovenské studie. V Bratislavě, filosof, fakulta university Komenského s podporou ministerstva školství


Předchozí   Následující