Předchozí 0064 Následující
str. 62

Poněvadž tělo lidské bez pokrmů pří životě zachováno býti nemůže, hyneť pak, také i při pokrmu bez zdraví dlouho obstáti nemůže, tak tedy vše na tom záleží, aby pokrmové, jichž požíváme, k zdraví nám spolu i k posile sloužili. Každý tedy moudrý hospodář pečuje o to, aby svou špižírnu zdravými pokrmy opatřil. Než ale i ti nejzdravější požitkové mohu velmi škodlivou povahu na se přijmouti, když špižírna neb komora buďto vlhká aneb čistým vzduchem opatřena není. Hleď tedy každý hospodář především na to, aby tvá špižírna suchá a čerstvým vzduchem opatřena byla; jinač požitkové v ní zachovaní v krátkém čase ztuhnou, zplesniví a tak k požívání nezdravou povahu natáhnou. K tomu cíli a konci zapotřebí jest, aby špižírna, har-mara a žigla (Bartoš, Dialektický slovník moravský, Praha, 1906, str. 580: podlouhlá truhla, sbitá z desek, prken, s přihrádkami na mouku a stravu; Dr. F. Pátá: na Litomyšlsku: mouč nice) k provětrování okénkami s mřížemi aneb hustým řiěic-ným (řešatovým) drátem, skrz nějž by mouchy, mravenci a jiné těm podobné žížalky prolézti a pokrmy zprzniti nemohly — dobře opatřené byly.

K zachování některých věcí slouží též velmi dobře potočný, čistě od bláta vypraný a dobře suchý písek, jakž to na svojím místě ukážeme. Poněvadž v špižírně obilní, bylinský a masití požitkové chování bývají, tak je také v tomto pořádku pozorovati budeme.

Nehledej ale žádný zde v této naší (Špižírně takových po-žitkův, kterýž se jen na stolech velikých pánů požívají a buďto-z ciziny přineseny neb ve sklených domech chováni bývají, nýbrž jen takových, kterýchž sobě každý dobrý hospodář na svém poli, v své kuchyňské zahradě, štěpnici a v svým vlastním dvoře sám vychovati a opatřiti může. A v tom ohledu nalezneš, milý hospodáři, touto špižírní na tři hlavní díle rozvrženou, totižto: I. O obilních požitcích. II. O bylinských požitcích a III. O masitých požitcích. IV. díl bude jednati o některém domácím a krámském koření, oleji a octě.

Špižírny veské' — díl první, obsahující v sobě požitky obilné a zrnaté, jenž latiníkům cerealia slují.

Požitkové pšeniční neb žitní: Mouka žitná vejražní, prostřední, pozadní, krupica, oitruby.

Požitkové režní. Mouka režná vejražní, prostorežná, otruby.

Požitkové ječmenní: Mouka ječná, lámanka, kroupy perlové, kroupy prostřední, kroupy ječné v stupě dělané.

Požitkové ovesní: Mouka ovesná, kroupky ovesné.

Požitkové zmatí: Kaša prosná, bérova (panicům), pohanská, krupička pohanská, tatarka (plevel podobný pohance, Bartoš).


Předchozí   Následující