Předchozí 0066 Následující
str. 64

V Blatnici v Turci veria, že ak pri pochode k sobášu snaží mladuche na veniec, znamená to mrcha manželstvo, kdežto ak since svieti, bude manželstvo šťastné, ak prší, bude plačlivé a smutné.

0 poctivej panne, ktorá stojí pred oltárom pred svojim sobášom v Smižanoch vo Spiši, spievajú: Jaká to pekná vec, ked dzievka panenka, že se něpovzbudze želeného venka; idze do koscela, anjel pri nej stoji, odbira panenku, v tom želením venku.

V Kysáči v Báčke v kostele pred oltárom pred sobášom položia rnladoženíchoni na temä venček z brliengu s pozlátenými listkami. Po krajoch československých je známy zvyk, že pred sdávkami kladú mladuche i ženíchovi na hlavu malé venčeky, ktoré im zase pred povstaním zpřed oltára vezmú.

V -Nitre požiada šuhaj svoju bývalú milú, aby prišla na jeho sobáš položiť mu vienok na jeho hlavu: Keď som ťa nedostal za ženičku, aspoň mi poslúžiš za družičku, abys' mi naposled poslúžila: moj vienok na hlavu položila.

Ona mu na to odpovedá: Nemôž to, šuhajko, nemôž být, od žalu nemôžem k oltáru jít.

V okolí Bratislavy starejší pri odchode mladej nevesty do domu ženíchovho hovorí: »Dnes1 sme my kládli na vaše hlavy krásne korunky, ktorými sme vaše hlavy okorunovali. < Čo poukazuje tiež na tento zvyk.

Iný šuhaj, zve svoju bývalú milenku aspoň za družicu: Keď ťa aj nevezmem za ženičku, aspoň ťa povolám za družičku, abysľ mi ešte raz poslúžila, svoj vienok na hláivku položila. Ja ti to., milý môj, neurobím, moj vienok na hlávku nepoložím, leboi by nemohla k oltáru ísť, od veľkého1 žialu musím umríC.

Keď mladueha od oltára odstúpi, v Turci snaží sa družica odtrhnúť kúsek z venca mladuchinho, aby sa do roka vydala. V Liptovskej Kokave mladucha nesmie si dat z venčeka odtrhnúť, lebo patričný by ju mal v1 moci a kedykoľvek by jej mohol počarif. I v Kysáči oba si dajú dobrý pozor na svoje venčeky, •lebot ktorého1 prv sa ztratí, ten aj prv zomre.

Kým čo starší na fare zapisujú sobášny pár, usporiada sa sprievod a ženičky v Drieňové spievajú medzi inším: Obzriže sa, Anka, na drienovský zvončok, tam sa ti previeva tvoj-zelený venčoik. Ten drienovský zvončok tak vesele zvoní, nejednej panenke dolu vienok zroni.

V Jamniku y Liptove po sobáši, keď idú k mladému zaťovi medzi inším spievajú: Už ti je, Evičká, ej, ostatnia nedieľka, už ty nebudeš mať, ej, zelenieho vienka.

Mladuehe po sobáši na svadbe pred čepčením odoberajú j'eo


Předchozí   Následující