Předchozí 0069 Následující
str. 67

Oešov. Nejznámější jsou v eelém okolí »Valy«, t. j. staré »Hradisko« nebo »Hradiště«, těmito slovy jmenují též prostoru, valy ohraničenou, obrovské to náspy z; hlíny, dosahující místy výšky až 20 metrův, a uzavírající v sobě prostor asi 34 XA hek-tarův. Většina Hradiště i Valů je porostlá lesem, okolní trati polní a oddíly lesní jmenují se podle toho: u valů, před valy, za valy, ve valech a pod. Kromě toho lidé, pracující tam právě na polích, označili mi ještě tata jména polních úseků: Za osadous kopce, jitá bučice.

Jičíně ves. V obci této jmenujeme polní trati takto: hned u osady, jak se rozcházejí silnice, říkáme »u pyrámu«, protože tak kdysi stávala pyramida, označující směry silnic; u osady za zámeckým rybníkem je »na křepěilce«; je to nepatrná homole, kde prý se našly kosti, kde prý se za dob pohanských pochovávalo, a kde tančily se či »křepčily« posmrtné tance. Nejznámější je jméno »na slunci«, na kopci, u silnice do Jičína; celý den hřeje tam slunce; »na slunci« jsou též parcely bohačov-ské a »pávovo«, asi podle jmen majitelův. »Na kamnech« je neveliké údolí, chráněné ze severu lesem bažantnicí. Za, osadou jsou pole Dědičná, Silná, směrem k Liběšicím, »na bubnu«. Na cestě, spojující Kostelec s nádražím Bartoušovským jsou vej-melky a mostky; na mostkách prý stávala kdysi osada. Lesy tu jmenujeme: obora, kde bývala před věky vysoká zvěř, okraj obory jmenují »nad Lavičkami«, protože dole v zahrádce jsou lavičky na posezení a bažantnice, kde se ještě do nedávna pěstovali bažanti. Část obory je »v paěochách«, kde dříve byly dva rybníky, nyní vypuštěné; p« větších deštích bývá tam vlhko. Máme ještě rybník »zámecký« hned pod zámkem, »u dubu«, protože je u rybníka zasazen, nyní ještě mladý dub, za dvorem je »koupadlo«, poněvadž se v něm kcupávají děti ze dvora. V zámeckém parku říká se praménku čerstvé vody, který slabě tu teče, ěičánek; jméno to, které i jinde se vyskytuje, znamená vody skromně pramenící. Na rozhraní polí jičíněvesských ke Starému místu jsou »černé potoky« podle potůčka temné vody.

Kopidlno. Kopidlno' je sice město, ale je tam též mnoho rolníků. Polím říkají: pod silnicí, u bažantnice, na vinicích, Kalvárie (je tam kříž), v lukách (pole a louky), na cymbále (les a pole), horká horní a spodní, n dubu (pole), u crku (crčí tam voda z hořeního náhonu), v bažantnicích (uprostřed těchto polí je hájek pro bažanty), na závě tmách (zavětěno-, zakázáno), na ka-mensku, na přemyslovně (tam možno přemýšleti), u sv. Boeha, na holi (na kopci), královská zahrada (pěkná poloha), u sv. Jana (bývala tu jeho socha), v neživi, na zeťovsku, u cihelny, na křídle ipodle tvaru pole), na Drahorazskou cestu, Špačkův vrch, u re-


Předchozí   Následující