Předchozí 0070 Následující
str. 68

misu a pod. Ze jmen lesů dověděli jsem se o Habrovnících, Kře-šickém lese, »u konopáče« pak je rybník, ovšem menší než zámecký, který však je celý uzavřen v zámecké zahradě a oboře.

Liběšice. U Liběšic pojmenovaly mi školní děti tyto trati: na kozojínku, v liští, v novinách, na vinici nebo na vině (nyní je tam les), obce, luka, podháj; habřím nazvaly lesík na stráni nad osadou.

Vršce. Z Vršců vyprovázeli mne dva hoši, ukazujíce mi cestu k »valům« češovským. Jmenovali mi pole: na pazderně, brdo, pod hadovkou, na koši, na holi, Blížkoy (tam bývala prý před věky osada), za Huncovými, nejzajímavějším jménem v okolí vršeckém je však křesťanec. Na otázku, proč že osamělé, nápadně oblé homoli té pod »valy« říkají »křesťanec«, odpovídali mi všichni slovy: »Protože tam tekla křesťanská krev!« Dále však nevěděli ničeho bližšího. Podle pověsti zdržoval se ve blízkých valech Žižka asi v pozdním jaře roku 1423, když vypálil blízké Kozojedy. Na »křesťanek byli snad pohřbeni jeho válečníci, kteří v té době podlehli svým zraněním.

Stůjtež tu ještě jména rybníků kraje jičínsko-kopidlnského: Ceperka, Janďourek, Jordán, Jikavec, Mordýř a jemu podobný Vražda, Nečas, Nohavička, Němeček, Obora (leží v lese), Turecko, Vyplatil, Zrcadlo. Jiné rybníky mají jméno podle osad: Batín, Bílský, Liběšický, Lhotecký, Ostruženský, Parezánek, Bar-toušovský, Žítětínský; veliký, nyní již asi 100 let vypuštěný rybník u města Jičína, jmenoval se Porák.

V. J. Obšívač:

Ondráš a Juraš.

Doposavad' je v naším krajů, na t3^m pěkným Valašsku v paměš ti rlobře zansativ Ondráš a baji Juráš. Oba dva Onrirá baji Juráš byli chlapci ni leda šikovní, ale též spravedliví. Nebyli ale při tym na žádného keser (nebyli zlí). Pany trestavali a łupili, ale chudým to zasej všecka dali. A tož pani na ně proto zaněvražili a hleděli jich chytit a zalupit. Ondráš se narodil v Janovicách u Frýdka jako syn fojta a zemřel v Sviadůově. Zabil ho sám jeho kamarád Juráš. Na památku su po nich u Frenštáta dvě hory, každá po jednej straně Eadošca. Na východ je Ondřejník ( z tej hory je dobré bukové drvo) a na západě Javorník. Ty dvě hory sú proti sobě, mezi nimi je údolí, kde leži Frenštát. Na památku je po Jurášovi na Javorníku »zbojnická studna«. Voda je v ni jak led, tajík na Pustevňach. O tym Ondrášovi, jak už sem řek, se vykladajú mocej směšné


Předchozí   Následující