Předchozí 0152 Následující
str. 160

Jestliže voda prudce k jednomu břehu se slévá a nedá-li veslař před časem na to pozor, snadno předákem do břehu vrazí neb i také, pak-li břeh vysoký není, na suchu se octne, tu se praví, zacelil předákem.

G. Stíbalová:

Šarišské baránky vánoční.

Dva týdny před svátky vánočními objeví se na trhu na štolách (což je neobvyklé, skoro vše, co lid prodává, klade na zem) pestrá směs šašiny (chvoje), papíru, figurek a vlajek. Jsou tu vyloženy a ke koupi nabízeny vánoční baránci.

Netřeba mnoho nabízeti, skoro každý kupuje. I nejchudší a nejopuštěnější obětuje malý celkem peníz (50 h—3 Kč), aby si opatřil milého vánočního hosta. V pěkných gazdovstvích i chudých kůěách, v rodinách požehnaných dětmi i opuštění výměnkáři, dospělí a hlavně děti vidějí tu pravou předvánoční i vánoční náladu v přítomnosti pestrého baránka.

Co je to? Na nehoblované prkénko velikosti 15 cm2 ale i menší nebo větší, výjimkou, nalepeny jsou na čtyřech dřívkách tělíčka hliněných beránků s hlavičkou pěkně vztyčenou, vystihující někdy velmi životně polohu zvířete v chodu. Škoda, že rohy zastávají jen dvě rovná dřívka a ubírají tak celé postavičce opravdovosti. Hliněný tvar tělíčka je obílený a polepený kouskem vaty, na krku je široká pestrá mašle, hlava má namalované oči a hubu.

Beránci jsou buď sami, 1—4, nebo vzadu je ještě vyšší postava pastýře, muzikanta, nebo (což na vánočním rázu zaváží) postava dospělého Pána Krista. Figurky jsou rovněž z hlíny, omalované. Na pokraji prkénka jsou dírky a do nich zalepeny malé větvičky chvoje, dole kousky mechu a na levém předním rohu je vysoký, barevný praporec se zlatou hvězdou uprostřed.

Ač se těší tito baránci zde tak velké oblibě, dlouho jsem se nemohla dozvědět smysl tohoto zvyku. Každý věděl jen, že vždy to tak robili, nebo kupovali. Až jedna »nenka«, která velmi ne důvěřivě odbývala moje otázky, řekla, že je to památka na Ježíška, který se mezi beránky narodil.

Námitku, že všeobecná legenda praví, že se narodil Ježíš mezi volem a oslem, odbyla že ano, ale ve chlévě. A chlév si zdejší člověk bez berana neb ovce neumí představiti, protože rozsáhlá chudá pastviska mohou živiti jen právě toto nenáročné zvíře. Význam praporce vysvětlovala tím, že třeba bylo někde také


Předchozí   Následující