Předchozí 0163 Následující
str. 161
Olga Zielecka:

Znárodnělé české písně.

(Umělé básně české s lidovými nápěvy. — Umělé písné české znárodnělé.)

Na večerech znárodnělých písní, které jsem uspořádala za součinnosti prof. Dra Č. Zíbrta,pro »Sbor pro památníky«, byla jsem dotazována na bližší údaje o přednesených písních. Odkázala jsem zájemce na časopis »Český Lid«. Vyhovuji dnes přání přátel staré české hudby tímto úvodem a přehledem znárodnělých českých písní, jak jsem si jej pro svoji potřebu připravila.

Večery konaly se ve prospěch Šafaříkovy desky dne 5. a 10. ledna t. r. Úvod a slovem doprovázel prof. Dr. Čeněk Zíbrt. Písně zpívali konc. pěvci: Hana Čápova, Marie Suchá, Ing. Karel Zielecki. U klavíru Dr. Fr. Sixta, kytara: K. Vošalík.

Prameny: »Český Lid« a zpěvníky z knihovny Nár. Musea.

Znárodnělá píseň tvoří zvláštní oddíl v naší písňové literatuře. Je to družka lidové písně, věrná přítelkyně českého lidu v strasti i slasti. V době našeho národního obrození, kdy český národ se zotavoval po dlouholetém iitisku, kdy řeč jeho zanedbaná, chudá, neobratná, počínala se obohacovati výrazy, formou: posilovala znárodnělá píseň probouzející se národní uvědomění a naději v lepší budoucnost. Často to, co slovu nebylo dovoleno vysloviti, píseň naznačila. Znárodnělými písněmi v první polovině uplynulého století celá oblast československá v pravém slova smyslu hlaholila. Zpíval je kde kdo: venkovan, měšťák, učitel, kněz, hlavně student s kytarou. Zpívaly se vesele, žalostně, především vždycky s celou duší, vzníceně. Kouzlo písni těch, zvláště »vlastenských«, dnešní generace již nedovede si představiti.

Znárodnělá píseň nemůže se samozřejmě vyrovnati lidové písni původností, ani počtem, ale je též velmi zajímavým dokladem obdivuhodné vynalézavosti, tvořivosti hudební našeho lidu. Pro tento doklad a pro cennou službu, kterou prokazovala y době obrozenské, nelze ji jen tak lecjak a pánovitě podceňovati.

Lidovou píseň vytvořil »lid« celou: slova i nápěv. V znárodnělých písních je tvorba lidová pouze částečná. Jsou to jednak umělé básně české v národním duchu, ke kterým si lid složil vlastní nápěvy. Literatura umělá čerpala z lidového podání a,


Předchozí   Následující