Předchozí 0201 Následující
str. 199

10. Musel všecko podepsati a pečetí potvrdit, zemanovi vše vrátiti, jeho dcery se odřícti. Ty věci poslal do zámíku, jemu pak ještě" dal směnku, peněz štyry tisíce, vyplatit do měsíce.

11. Radost velká u zemana byla k nevyslovení, hned byla Pepinka daná Adolfu k zasnoubení, všichni Boha velebili, že jsou se dluhu sprostili, buchrář bolestně vzdychal, Babinský ale plesal.

12. Jednou kráčel jak myslivec, sedlák tu ve d kravičku, byla hotový kostlivec, on s ním, postál trošičku, krátce se od něj dozvěděl, že je dvě stě v ouřad dlužen. Babinský mu dvě stě dal, by je ouřadu podal.

13. Při tom mu také přikázal, by vystrojil večeři, kdyby se ho někdo tázal, kdo ho tak obdařil: Byl tu myslivec Babinský, přijde zítra se dvanácti, u mně chce stolovati, se mnou se radovati.

14. To bylo všude hlídání, všady lid ozbrojený, na Babin-ského čekání, i osoby ouřední. Ale kde pak byl Babinskýl Ten si počínal hrdinsky, v důchodě kasu vybral, by chudé obdaroval.

15. Jedenkráte ve své sluji slyšel blízké bouchání, sebral brzy smysle svoji, že to jsou doly horní, vloudil se tam co duch horní, slyšel divné hovoření, jak jeden horník pilný chtěl mít děvče milený.

16. Uschoval 300 tolarů, jak chtěl jeho tchán míti, dostal přesmutnou novinu, když se myslel ženiti, že bratr jeho vyhořel, on svou nevěstu oželel, z pravé lásky bratrské, dal mu peníze všecky.

17. Babinský jsa citem hnutý nad těmato miláčky, nechal soudek naplniti, do něj zas ty tolárky, do rozpuklin ho schoval tam, kde ten havíř pracoval, na soudku podepsání, že jsou pro něho dány.

18. Babinského heslo bylo: činit blaho chudému, ale zkázou vždycky hrozil každému bohatému. Že byl k lidem dobročinný, 4osáhl věku prodlotižení, dvacet let ve vězení, oplakával své ěiny.

19. Jako oheň zkouší zlato, by se čistě zaskvělo, tak nyní vyšel na světlo, srdce se jeho chvělo, stařec let sedmdesáte, ra dosti srdečně pláče, rád by ten svět obejmul, na své srdce přivinul.

20/ Dlouho želel činu svého, velké činil pokání, Bůh mu dal věku dlouhého, vystoup' zas očištěný. Věcí božské smilování je než lidské provinění, Bůh nás i jej miluje, nechť ať Babinský žije! ------

Byl Babinský oblíbenou figurkou v Praze v letech šedesátých. Byl fotografován a vyhledáván. Knihkupec Zikmund


Předchozí   Následující