Předchozí 0224 Následující
str. 222
Komenský o podivných slovech českopolskýeh. Píše Komenský o podivných slovech, která byla od někoho vymyšlena, snad jednou vyřčena a ujala se podáním lidovým a opakují se dále. Komenský, Opera didactica omnia, Amsterdam, 1657, Pars II. str. 57: Taceo verba eííutitia, ab aiiquo privatim comieta et ab aliis forte arrepta, qua© nihil formáte signiiicant: sed gestům aliquem alterius indecorum, aut aliquid simiie, exprimunt. Quales quidem Graecis et Latinis perpauoae šunt, et interiectionibus íerme annumerantur; (ut bombax, taratantara) moderní piures habent. Exempli gratia, Poloni, bziu, iiu, íikmik, íara-famfa, Lelom-polelom, terefe etc. Et bohémi: fifi, halabala, hrbr, famfarum, hurdy burdy, hakmak etc. Germ ani: Mischmasch, pamperlepamp, ripsraps, im sauss etc.    Č. Zíbrt.
Okultista v Sušici r. 1748. Dne 14. srpna 1748 předneseno v radě města Sušice, že jistý okultista Lanius žádá, producíruje svého kumštu, attestátu, aby v tomto městě kumšt 3 neděle provozovati mohl. Povoluje se. Dne 5. května 1781 nepovoluje rada města Sušice, aby medianské kumšty producíroval v předsíni na ratouze. (Městský archiv.)    Kajetán Turek.

Názvy rybníků na Třeboňsku. Stará zpráva porybného na Třeboňském panství o> strhnutí rybníků: Potěšil neutěšil, do Flug-hauzu pospíšil; Flughauz do Skutku vyklouz; Skutek do Naděje útek, Naděje drží předce, ryby jsou ale v řece. (Č. Č. Mus. 1827.) Bylo a bývá a často přetiskováno, i bez udání pramene. Za Klecí u Třeboně jsou podnes tyto čtyři rybníky, ba i svá jména podržely: Potěšil, Flughauz, Skutek, Naděje. Obyvatelé Klece znají dobře vtip starého porybného a rádi jej opakují.

    Frant. Rezková.

Dražba při hořící svíci. Dne 16. září 1772 prováděna dražba gruntu »Pod okrouhlou« v Sušici pod 9 strychu, při hořící svíci; při dohoření svíčky podal Prokop Levec 518 zl. a tak mu bylo vinšováno mnoho štěstí. (Městský archiv.) Kajetán Turek.

Zvonění proti mračnům. K zajímavému článku J. Brože: »Zvonění a troubení proti mračnům« (Čes. lid XXVII. 9.—10.), jenž všímá si starého zvyku v krajích Pošumaví, zasílám drobný příspěvek z Českomoravské vysočiny, z Počátek. Že zvonívalo se tu proti mračnům, dovídáme se z počtu důchodů obce města Počátek na příjem a vydání peněz roku 1720. Obec tedy sama se starala o zvonění proti mračnům a náleželo k povinnostem hlásného, městského to služebníka, aby v létě pozoroval, kídy se začnou na obloze kupiti hrozivá mračna, a tato funkce mu nejvíce vynášela. Měl ročně platu od natahování hodin na věži 5 zl., od šlapání při varhanách 3 zl., avšak od pozorování v létě na oblaky 7 zl. 30 kr., což jest skoro polovina všeho platu. Mimoto dáno zvoníkům od zvonění proti povětří 17 zl. Byla to značná částka,


Předchozí   Následující