Předchozí 0252 Následující
str. 250

učinili. Obracugi se tedy také na Wás, drahý přjteli, a na Waše přátele, kde které máte na Morawě, aby tolikéž péči swau wyna-ložili na dotknuté swrchu wěci; aby w tom ohledu něco rázného obecenstwu mohlo poskytnuto býti.

Mezi Polany, gako známo, Golębiowski w: Lud polski gmeno-wané knize o wěci dotčené postaral se; hledmě a pilme toho, seč býti můžeme; snad něco wyskytne se, a kombinaciemi (byť maličkost se zdála) ceny weliké se býti nalezne. Tak n. p. gmenugj lidé prwnj kwjtko, genž na horách, co snjh sleze, hned se ukazuje, sisj' trou sobě (děti) gjm oči, řjkagíce sisj, sisj, sisjčko! tebe bolj očičko atd. A mezi starobohyněmi slowanskými pravj se býti také bohyně Sisa, o njž, proč wlastně ctěna byla, se newj. Což gestii tjm oka třenjm, tjm gménem kwětinky něgakého swětla aspoň bude možno wljti na tmawau postawu té bohyně? Tak i w giných wěcech. — Protož opětugi na Wás a Waše přátele prosbu, abyste těch wěcj šetřili a pilně spisowati sobě neliknawali.

Co se národnjho žiwota týká, letos bohudjk, wjc a wjce se gewj. Literatura dosáhla tři nowé časopisy w Praze najednou. 1. Průmyslný posel. 2. Wlastimil. 3. Dennice. Co nr. 1. přinášj, giž z titulu wy-swjtá; Dennice wjc zábawnjk gest, nežli aby co wědeckého podá-wala; wjdáwági J. Malý; (nr. 1. Amerling wydáwá); Wlastimil ve 2. prwnjch swazcjch (wychází měsjčně po swazku 6 : 7 archů) statně a rázně k nemalé radosti a k podiwenj sobě počjná; ale we swazku třetjm zdá se trochu uchlápl; ač snad genom nowé sjly sbjrage. Redaktorem jest Týl; pracuge na něm ale mnoho giných, we sw. 1. a 2. giž dosti sławnych mužů (Čelakowský, Sabina atd., Tomjček atd.) gen w 3. sw. neznáměgšj gména přicházegj. Kromě toho wyšly: Básně Jana Tomjčka; pak Jeftowna, aneb slib wéwody, tragedie w 5 gedn. od Wlčka. Klácel chtěl podati do tisku Kuljška dle Göthowa Reineke d. Fuchs; ale censor wjdenský nedowoluge toho naprosto. Censurowal ge snad Kopitar, Člowěk to wášniwý, a k tomu pokrytecký, an wášniwost swau katholicismem zastjrá; wěru mně sty dno takowych katolíků; snad Wám známo, gakých hrubianstwj se dočinil proti Palackému a Šafařjkowi. On wšecko za powržené, až: Ruk. Králodworský. gmenuge Mužům wšj úcty hodným „ne-bulones" spjlá atd. Hanba to! Pfui!

O neblahých počjnáních Maďarů, o gegich surowosti, gak n. př. Kollára ,,in effigie" na šibenici powěsili s podpisem „Slovanský Biih", kterak u wlády prorazili, že nynj maďarská řeč w Uhrách panugjcjm, gednacjm gazykem bude, bez toho lépe zpraveni budete nežli gá. Gest to wěc smutná, bolestná, zaufalá. Ale snad, an sněm se do 2bo máge protáhne, geště nebude nemožno toho zaraziti. Aspoň mě ta naděge obživuge, ač poprwé to uslyšew gako omráčeným a ochrnulým gsem ostal.

Ale čas gest zawřjti a ukončiti, wěc zmjněnou gako i sebe


Předchozí   Následující