Předchozí 0257 Následující
str. 255

Přišli jsme na pole a každý lehl si na jednom konci mezi brázdy. Já začal už dřímat, když tu ke mně přiběhne Honzík a povídá: „Pepíku, Pepíku, slyšíš, koukej, vidíš ho, jde asi na naše hlávky!" „Počkej chlape, ty dnes nevyjdeš se zdravou kůží", řekl sem sám k sobě. Lehl jsem si yedle bratra a pozorovali jsme toho chlapa. Ten procházel se po hrázi, brzy se zastavil, brzy zase se rozběhl a zase se zastavil. „Snad nás větří", pravil jsem po chvíli, „čeká snad, až se někdo ukáže.

Honzík chtěl již na něj hejknout, co tu dělá, ale já chytil ho za kabát a strhl a řekl sem mu:

„Vopovaž se, což jestli to je hastrman, s tím není žádná hra, víš, co tady se toho už natropil. V loni když Stejskalů čeledín jel plavit na Hod Boží koně, stáhl mu voba do hlubiny a on stěží se zachránil. Víš jak jsme se mu smáli, dyž nám o tom povídal, jak viděl toho zelenokabátníka, jak rve koně a jak se po ňom sápal."

„To může bejt pravda", povídá Honzík.

Sotva že to dopověděl, skočil chlap do vody a ta tak vystřiklá, že kapky až na nás dopadly.

Hrůza nás obejmula, a my nemohli z místa. Teprve po dlouhé chvíli jsme se zpamatovali a celý udejchaný přiběhli domů. Ale naší z nás nemohli dostat slova.

Teprve druhého dne se od nás dověděli, že sme viděli hastr-mana a slyšeli, jak křičel: „Máte štěstí že ste se nepřiblížili, byl bych vás vzal do svého zámku, abyste uklízeli Stejskalovy koně."

Zpráva, že v rybníce ,,u Veletína" jest hastrman bleskurychle rozšířila se okolím a všichni se stranili tohoto rybníka.

Tak vidíte, že byli hastrmani — a to mi žádnej nevymluví — já tomu věřím a dost."

Tak skončil stařec, jehož hlava již byla bílá, svoje vypravování.

Pojedeš-li, milý čtenáři, po dráze Františka Josefa, až přijedeš na Stupčické nádraží, podívej se na západ a spatříš vedle lesa, asi 400 kroků od něho rybník, tam se to stalo.

Když sem pás u „Velkého" (t. j. rybníka) blíže lesa Javorného husy a dobytek, viděl sem několikrát hastrmana. (Tak povídal mi starý výměnkář.)

Jednou zjevil se nám jako hezkej mládeneček a s náma přívětivě rozmlouval. Stekali sme se s ním a on s námi též hrál hru „honil svini do Prahy",

Víte,co to je? To je taková hra. Udělá se jáma a tej se říká Praha. Do ní se honí koule, jíž říkají „svině".

Po chvíle nám bylo horko, a on nás zval, abysme se šli koupat, že nám ukáže, jaký umí dělat ve vodě tatrmany.

Již sem chtěl jít, v tom mne ale zatahal Tonda Blábolilů za kabát a povídá: „Nechoď, koukej, dyť má mokrej šos a kape mu z něj voda.«


Předchozí   Následující