Předchozí 0261 Následující
str. 259

kolečka, ať říká při tom třikráte tato slova: „Zvonějí hranu, nevím komu, bradavice jděte domů"! A potom ať honem zase spěchá do stavení. Stejně v Kostelci nad Vltavou.

Jiný prostředek. Vezmi „mlíčí" kvetoucí (taraxacum), a do-tekni se mlékem z rostlinky, prýštícím, třikráte každé bradavice a říkej tato slova: „Bradavice, bradavice, ztrať se, ztrať se, nerost více."

Aneb: Časně ráno vytiskni na každé bradavici nehtem palce druhé ruky třikráte kříž a napusť pak ta místa čerstvou rosou, s okna setřenou.

Zaříkávání lišejů. Má-li kdo liše j, ať jde každého pátku v poledne, kdy „poledne" se zvoní, před statek, a dělaje prsty kolem lišeje kruhy, ať říká třikráte tato slova: „Lišej lišej divokej, nedělej se širokej! Židé v pátek maso jedí a ten lišej také snědí!"

Povíry mlynářské. Aby hodně mletí ve mlýně bylo, vezme mlynář kousek paškálu a trianglu svěceného a zakopá obé pod prah u dveří mlýna, kudy musí každý mleě do mlýna jíti. Když mléč ten paškál a triangl přejde, vícekráte z toho mlýna do jiného neodejde a vždy v něm mleti musí. (Sepekov).

Na Štědrý den do slunce východu voda zpáteční nachytaná t. j. ta, která teče po kolu vzadu, chrání každého, kdo v ní se umyje, před nežity a svrabem. Tou vodou pokropí se také ve mlýně podlaha a vymete a když se mete, říká se: „Ven hosti bez kostí!" A potom nedrží se ve mlýně žádné blechy, stinky a švábi. To se může dělat také na Velký pátek před slunce východem.

Na Štědrý den po večeři vezme se tolik oříšků, kolikero je složení a dá se do každého kamena po jednom. I pile dá se jeden oříšek, který se hodí do náboje, jakož i studni se hodí oříšek. To je pro ně koleda, aby mlýny dobře mlely, pila dobře řezala a studna dobrou vodu dávala. (Letoštice).

Aby mlýnský kámen dobře chodil, vydlabala se pod kypřící jamka a do té jamky nalila se svěcená voda. Mohl-li se dostati tak zvaný,,svatý olej", ještě lépe bylo. Na to položila se kypřiče, zatáhla a kamen pak dobře chodil, t. j. nekýval se.

Jsou-li kde ve mlýně myši německé, nastrkej v noci Filipo-Jakubské blín, ne však holou rukou a dej jej pod střechu za krov a nech ho tam až do Štědrého dne. Ráno pak před slunce východem na Štědrý den vezmi ten blín a nastrkej ho do myších děr a jak jej myši ucítí, všechny ze mlýna utekou. (Žďákov).

Proti ústřelům. Máš-li ústřely v hlavě, zbavíš se jich takto: Jdi ku potoku nebo řece a naber tam po proudu vody do džbánu a nalij na mísu a tu mísu s tou vodou dej na tu stranu hlavy, v níž jsou největší bolesti. Potom nalij do mísy té rozpuštěné olovo. Rozstříkne-li se, jsou ústřely y celé hlavě, pakli ostane pohromadě, jsou jen v jedné straně hlavy. Každým způsobem se však vytratí.


Předchozí   Následující