Předchozí 0266 Následující
str. 264

zvláště matky a děvčata, že netopýr zalátá rád do vlasů dívek, vy-jdou-li za soumraku prostovlasé před statek. Hrající si děvčata někdy ještě za soumraku, jsou-li některá z nich prostovlasá a uká-že-li se pojednou netopýr, dají se všechna ostatní do křiku: „Netopýr — netopýr — přikryjte si honem hlavu, aby se vám do vlasů nedostal!" A která z nich je prostovlasá, zdvihne honem sukénku a zabalí si do ní hlavu, schoulí se a utíká, seč může, aby se jí netopýr do vlasů nezamotal. A ostatní přitahují si šátečky ještě pevněji na hlavu a zastrkují pod ně honem kde jaký vlásek, jen aby žádný nevykukoval. Podobně věří lid všude v okolí „Milíska" (Milevsko) .

Čeněk Zíbrt:

Sim. Valecius Lounský proti tanci a hudbě r. 1614.

Název: Kázání krátká a prostá k nápravě života křesťanského o lakomství, opilství, smilství a cizoložství, přísahání, láni, hromování, stydkém, špinavém mluvení, tancích, hudbách, až i naposledy o pravém svatém časném pokání, vydaná upřímným úmyslem od kněze Simeona Valecia Lounského, v ten čas správce církevního, při osadě sv. Petra na Poříčí v Novém Městě Pražském.. . Vytištěný v Starém Městě Pražském, u Matěje Pardubského, Léta Páně 1614, m. 8'', 1. A8 až N8. Mezi latinskými básněmi na začátku oslavná báseň Sím. Valecia od M. J. Campana. Výtisk univ. biblio-theky v Praze je přivázán ke známé latinské básni (dar Štědrého večera) M. Kampana na oslavu „Prahu" (odtud jméno Praha): Liminis encomium Pragae triurbi, metropoli Bohemiae strenae locoineunte anno 1615 missum, Prague, typis Jonathae Bohutsky. Sign. univ. bibl. 52. F. 34.. Výtisk je tím památný, že knihu věnoval Kampaň a latinským přípiskem opatřil pro Nathanaela Vodňanské-ho z Dráčova (Počáteční písmena N. W. Z. V. jsou vtlačena do původní, ozdobné vazby). Další knížka známá z Králova vydání: M. J. Kampana divadlo o Břetislavu (Bretislaus, comoedia nova, věnovaná Albertovi Janovi Sniiřickému ze Smiřic, Typis Samuelis Adami a Veleslavína, Pragae, 1614.)

Knížku svou věnoval Valecius „Urozeným a slovutným a vzáctné poctivosti hodným. Panu Janovi Staršímu Ledčanskému z Popic. Janovi Jizberovi z Kolivé Hory. Vácslavovi Píseckému z Granifeldu, prokurátorům při vyšších soudech, Jiřímu Diblíkovi z Votína, J. M.- C služebníku při berních. Matějovi Brzobohatýmu, Tomášovi Hostivařskému, Jakubovi Krupskému. Mikulášovi Hoff-manovi, komorníku kraje Bechynského. Mathiášovi Gubernátorovi Žlutickému, písaři při ouřadu šestipanském. Janovi Benjamino-vému Velvarskému, Nového Města Pražského měšťanům."


Předchozí   Následující