Předchozí 0291 Následující
str. 321
Jozef Stanček:

Z lekárne slovenského ľudu.

Od dávna zaujímala ma »lekárska veda« nášho ľudu, preto nezameškal som príležitosti obznámiť sa s domácimi lie-kami Slovákov, ktoré oni na všetky rany, boľačky, záduchy, slovom choroby znajú a radi poradia trpiacim spolubratom a sestrám. Veď vraj Pan Boh do stromov a tráv vložil lieky, len ich treba znať a použiť, aby sa človeku trpiacemu zdravie pri-navrátilo. Z toho ohľadu skoro v každom slovenskom dome je malá »lekáreň«, ktorá rôzne liečivé zeliny obsahuje. Naše starké dobre znajú zeliny tie, veď veda tá přechodí s potomstva na potomstvo, a vedia tiež spôsoby ako treba zelinky tie, ako lieky upraviť. Pri mojich potulkách mal som príležitosť nahliadnuť do »herbáriumu« týchto babičiek a zaznamenať si mnohé recepty, ktorými ony rôzne choroby liečia. Podám z nich daktoré.

Žaloval som sa tetke Laluhovej, že zle spávam, ihneď poradila mi liek. »Kúpia si ružového oleja a primiešajú k nemu mlieka od matky, ktorá dievčatko nadája a tým nech si hlavu smýjajú«.

Viem aj iný liek, próbujú ho: Kúpia si fialového oleja, primiešajú ho k topoľovej masti, pridajú k tomu opiumu, medzi prsty roztrú trocha šafránu a touto masťou nech si mastievajú večierkami chrypy v nose.

Proti nastidnutiu pani Chorvátová (ktorá ¦ sa v domácich liekoch výborne vyznala) tento liek mala: Prevariť vína a pridať k nemu tlčeného horkého korenia, muškátovú guľku, ďumbier tlčený, toho na posteli užiť. Olejom telo mazat a jesť hovädziu polievku, v ktorej sa varil cesnak a orechy.

Aby nohy a ruky nepoziably, treba ich sadiom namazať. Kto nechce nastidnúť, nech pomrví sušenú žihlavu do oleja, nasype do toho trochu soli, smieša spolu a pomaže si tým cele telo.

Keď som sa pýtal menovanej panej, ako mohla v tak vysokom veku sviežosť údov svojich zachovať, odpovedala mi so smiechom: »Ja aj proti starobe lieku mám. Chcete vedeť recept jeho? Naznačte si: Do litra vína — ale dobrého — dajte asi pol kila mletého cukru a svárte to spolu až zhoustne jako syrup a užívajte to s čistou vodou. Veci, ktoré syrup obsahuje, slúžia za pokrm a ľahodia telu príjemne.


Předchozí   Následující