Předchozí 0293 Následující
str. 323

dobrá zelina. Rozotreť ho, primiešať k nemu mädu, nemajú liepšieho lieku proti raku. — Kto má klania v bokoch, nech močí kerblýk vo víne a užije, klanie prestane. — Blen, ako vieme, je otrava, ale aj liek výborný proti zubo-bôlu. Blenové semená so vošleichovými spáliť a nad tým dymom zub boľavý cez traktárik pariť. Proti jedu niet lepšich liekov ako sú refkov, vlaský orech, česnek a rúta. Tie užiť a jed neškodným zostane.

Dobrý liek je cibuľa. Kto má na tele rany, nech rozotre cibuľu medom a octom a prikladá na rany. — Cibuľa žalúdok zohrieva a flus odníma. Plešinu potierať cibuľou, po krátkom čase zarastie vlasmi.

Na žihlavu sa ľudia hnevajú, že pŕli. To však neznajú, že odvar žihlavy je liek proti nespavosti. Kto kašle, nech užíva žihlavu. Žihlavu mädom užiť, krotí žranie čriev.

Z mojich známych Josefína Žňavová znala lieky pre deti. Keď nemluvňa malo tvrdú stolicu, poradila tento liek: Vezmi madu, trocha soli, vajca a múky, urob šúlik a vstrč dieťaťu do zadku. Dospelí nech uvaria jačmeň vo vode, prisladia to cukrom a to pijú.

Iný liek proti tvrdej stolici: Zvar medu a smiešaj ho múkou, pridaj k tomu čerstvého neslaného masla, z toho urobené šúliky napusť olejom a také vstrč »kde treba«.

Proti dáveniu. Semä kopru, lebedy a chrenu sváriť v stud-ničnej vode, potom precediť a za tepla piť.

Liek proti očným chorobám. Žňavová tento recept odporúčala: K moču od mladého dievčaťa priliať šťavu kôpru, šalvie, pelynku, bukvice, apichu, ambrožky, bedrníku, ktoré zeliny v mažiatku potlčieme. Pridáme k tomu niekoľko zrniek korenia tíženého, káfru a medu. To všetko dobre smiesime a cez šatočku vytlačíme do sklenej nádoby a vodu tú za deväť dní na slnku držať a až potom z nej každého dňa ráno a večer jednu kvapku do oka nemocného vpúšťať.

Mnoho receptov obdržal som od farára A. Hyrošša a org. uč. Štefana Nlkolku, ktorý na »psích stranách« v Kostolnejši nedaleko Eudna, pôsobili. V Rudnom bol totiž farárom istý Madva, kňazský lekár v tom čase široko ďaleko známy, z jeho liekov výš menovaní mnohé znali. Ja som si ich naznačil a sdělím niektoré z nich.

Proti tvrdej stolici: Vezmi senefoliu, škoricu, ďumbier, cukerkandu a bieleho cukru, nechaj to zvariť s kozím mliekom, alebo srvátkou. Potom nech to stojí cez noc. Z tej polievky daj piť ráno a hodinu pred večerou, dokiaľ sa život dobre neobmäkčil a neotvoril.


Předchozí   Následující