Předchozí 0294 Následující
str. 324

Proti stvrdnutiu prstov u nôh. Vezmi popola z listov vlaského orecha upáleného, cesnaku a loja. Smiešaj to spolu a keď je mesiac na schodu, mozol s handričkou dobre okrúť a túto masť niekolko razy prilož. Dobrý je aj slepačí trus. Na brado-vice prikladaj handričky močené vodnatosti, ktorá z dub n vyteká.

Proti moru. Vezmi hřebička, zandalu žltého, kmínu čierneho, styracis calamitae, k tomu pridaj terpentínu, urob guľku z toho s pričinením pižmy a ambry rozpustenej v oleji karafilatovom a užívaj.

Liek proti jedom. Vezmi jalovcových zrn a terrae lemniae, to obe stlč na prach, smiešaj s medom, lebo olejom. V čas potreby vezmi z toho za lieskovec a daj vypiť vo vode mädovej.

Jak máš v hlave zlé zbytky, prikladaj horčičie zrnko, ono i modzok čistí a jedom tiež odpiera.

Na boľavé oči prikladaj lastovičiu zelinu, ktorá i slepotu hojí.

Šafrán je liek všestranný, chceš mať veselú náladu, od ša-franu jej dostaneš. Ohceš mať dobrú myseľ? Chceš sa skiepiť srdečnej vady. Ohceš zosiliť svoje zomdlené údy? Uživaj často šafránu.

Zrak posilujúci liek. Vlaský orech, verbéna, žabie mlieko, ruta a ruža sa upáli, popoľ ten do čistej vody vsype a oči slabé tým umývajú

Ľudia suchí, mdlí, úbohí majú pijávať kozie mlieko. Ak môžu dostať oslie, tým lepší liek v ňom obdržia. Koho ale hlava bolieva, alebo naklonený je k zimnici, mlieka nech neužíva.

Jedáci lístok. Medzi obedom a večerou trúnku nepi, lebo to hotové nemoc. Večeru ale s trunkom zacni. Keď rybu ješ, po nej uži niekoľko orechov, po mase dobrý syr jedávaj. Po mäkkom vajci vypi pohár vína. Keď hrušky ješ, pi víno. Surové hrušky žalúdok obťažujú a jedu sa rovnajú. Jablká ľahkú stolicu robia. Jedávaj čím viac jablk. —- Teplého a tvrdého chleba nejedávaj. Dobrý chlieb je ten, ktorý je ľahký, zakvasený, dobre slaný a náležité vypečený. Kôru z chleba nie je radno jesť. Bravčové mäso vždy vyžaduje trunku. Hrach iba drený neškodí. — Maslo telo oblaží, ľahúčko žalúdok otvára, napomôže trovenie žalúdka a zaháňa zimnicu. — Syr tvrdí žalúdok, jedz ho mierne. Zvlášť mladému žalúdku sa syr hodí. Kto má žalúdok otvorený, nech pred jedením syra pojedá. Slivky život ľahko obmäkčujú. Na broskve pi mušt, po hrozne jedz orechy, hrozienka hoja kašel, ale škodia slezine.


Předchozí   Následující