Předchozí 0299 Následující
str. 329

»Hde ideš«? — »Do tramtarije, kde hrom starý baby bije.« »Co si navalená? Při jedné straně vlas a při druhé bas.« (Špatně rozválený vdolek.)

Pytel kára plachtu a obá só z konopi (nadává jeden druhému a jsou oba stejní).

Jozef Stanček:

Detské hry z Prievidze.

Hra na vlka. Hráči (hráčky) vyčítajú jedného z pomedzi seba a on je vlkom. Úlohou jeho je behať za ostatnými hráčmi, ktorí sa na všetky strany rozbehnú na tlieskanie hru vedúceho chlapca (dievčaťa)r Vlk sa usiluje čím skôr lapiť daktorého z hráčov, aby sa zprostil namáhavej úlohy, ktorá sa mu ujšla. Hráči sú obratní. So smiechom vykrikujú: Aha vlk! Aha vlk! Nedajme sa mu! Vlk, Vuk, schovaj sa za buk!

Posměšky vlka tým väčšmi rozčulujú, hmáta rukou po druhoch a koho dochytí, ten bude vlkom.

My sme hru túto aj baškov nazývali. »Hrajme sa na bašku!« »Baštička chyť ma«, volali sme na bašku (chlapca vyčítaného, alebo behom hry dolapeného). Rozdiel medzi vlkom a baškou je, že vlk voľno môže chytiť hoci ktorého z hráčov, aby potom ten prevzal jeho zástoj, baška len toho hráča smie do-chytiť, ktorý sa nedotkne steny, stromu, zeme, slovom predmetu, v blízkosti nehož hra sa prevádza. A tak baška viac sa ubehá, kým voľakoho dochytí, ako vlk. Obratný hráč ľahko sa sprostí vlcstva, kým baška je nemohúcna, jestli sa hráč, ktorého už — už dochytiť mala, steny, alebo stromu dotkýňa. Baška bola najobľúbenejšou hrou v Prievidzi. Jednoduchá a predsa nie bez rozmaru.

Naschovánku. Hra tá najlepšie sa podarí na dvore, kde je vela miest na úkryty. Na takom dvore vôbec dobre cítia sa hráči. Dvory aj my sme mali radi; zvlášť ale tých dobrých ľudí, ktorí trpeli nás na nich, hoci sme ich znepokojovali. (Večná vám pamäť, dobré duše, že ste tak veľmi milovali hravšich sa slovenských šarvancov!) Jedon z hráčov ide voľakde do kúta — odkiaľ nevidí, že tí ostatní kam sa ukryli — žmúriť. Tí sa ukryjú do staje, na povaľu, na voz, pod otep a kde inde. Za ten čas ten, ktorý žinúri, číta na hlas ťahano jeden, dva... až po dvadsať, počom zakričí: už? — Už! znie odpoveď z daktorého úkrytu. Hľadač hľadá, pričom hovorí: Chlapci! Povedzteže mi: Kde vás hľadať mám? Spadli ste snáď do jami. Ci kde vás vyňu-chám? Voniam, ňuchám, dobre hľadám. Kúk! kuk! Beda tomu,


Předchozí   Následující