Předchozí 0300 Následující
str. 330

koho nájdem. Hneďky ho aj pomenujem, kuk! kuk! Koho prvého najde, ten idie žmúriť.

Most, vážky. Koník. Keď sišlo sa nás s dvadsať podnikavých hráčov, veliteľ náš vydal povel: Chlapci, stavajme most! Staňte si do dvoch radov tvarom oproti sebe. Teraz pochytajte sa za ruky. Prvý pár zodvihne ruky a druhý pár podíde prvému pod ruky a postaví sa pred prvý pár, potom podopchá sa tretí, štvrtý a ostatné páry, takže posledný přijde na predok. Medzi tým môžte mýto pýtať od preehodiacich párov, takže ich neprepustíte, kým nedajú dajakú vec do zálohu, čo si potom vymenia. Začnime teda! Prvý pár ruky hore a stoj! druhý pár podídi! Stoj! Ďalej! Pýtajte mýto!

Most stavia sa po oblúku. Každý pár hráčov tvorí jeden a jeden oblúk. Pri stavaní hovoria: Nosme brvná, nosme dosky, postavme si most vysoký, by sme mohli chodiť po ňom. Ako peší, tak i vozom. Keď už všetky páry přešly popod ruky, veliteľ vydal povel: Most rozobrať! Ruky sa spustily.

Spievajme! znie rozkaz. 1. Už je polámaný mostoček ten, po ktorom som chodil každyčky deň. íľž je mostok polámaný, škoda môjho milovaní, škoda môjho milovaní, káždyčký deň! 2. Co to za tesári šelma boli, ach, čo ten mostoček shotovili? Keby boli pozor dali a dobre ho shotovili, nebol bych ja s neho padol do Handlovky (potok vedľa Prievidze).

Po speve veliteľ rozkázal odovzdať mýto. — Čí je tento nožík? tázal sa. — Môj. Dajte mi ho zpät, nemám si čím slaniny odkrojiť, ani píšťalky vy krútiť. — Vymeň si ho! Váľaj duby! Veliteľ pre každého má dajakú pokutu. Vyškriab sa na strom! Vypovedz krát po 40. Poved» veršík atď.

Po výmene mýta, hra sa opakuje. Po nej nasleduje hra n a vážky. Hráči postavia sa do dvoch radov, ako pri predošlej hre, počom veliteľ ukáže na jeden rad a povie: tu je váha! na čo rad ten kvakne. Tu prevaha! ukiaže na rovný rad, na čo ten kvakne a prvý rad stane, a tak to ide striedavo niekoľkoraz. Potom postaví veliteľ hráčov chrbtom ku chrbtu ohľad berúc, aby stejné silní chasníci spolu boli. — Pochytajte sa okolo drieku! Sohni sa prvý (ukiaže rukou, ktorý to) rad! Bad söhne sa a nadvihne v druhom rade stojaceho druha. — Druhý rad so-hnúť! znie povel. A tak to ide, kým nemajú toho dosť.

Kto chce byť konikom, pekným nosákom? znie výzva veliteľova. — Ja! ja! ja! — Len tí mocnejší. — Ty budeš predok koňa, ty driek a zadok. Stoj rovno, driek a hlavu sohni trochu! Ty chyť ho kolo pásu a sohni sa v drieku!

Takýmto spôsobom sostaví kone. Včuľká vy ľahší hore sa na kone, pozor ale, aby vás neshodily. Kone rehocú, kopú, skáču, jazdci vyskakujú na ne. Ktorému sa podarí, sedí si hrdo a


Předchozí   Následující