Předchozí 0301 Následující
str. 331

plieska prútikom na Pejka, na Ukradeného a jazdí, kým ho Pejko neshodí, jestli nenie obratný. Jazdci deklamujú: Dió, Pejko, cválaj chytro! jak ti para postačí! Bude ovos, dobré futro dá ti gazda, ó, dá ti! Len ma neshoď a nedolám, škoda by ma iste bolo: Radšej ťa bičom pohladkám. By sa ti po vôli stalo!

Em. Leminger:

Kterak dovozovali v Kutné Hoře léta Jana Hubáčka v jeho kšaftu?

Simon Hubáček, měšťan kutnohorský, poručil v kšaftu svém Janovi a Pavlovi, symim svým, po 800 kp. gr. nápadem jednoho na druhého, dokudž by rozumných let neměli, aby s jednoho na druhého spadlo. Když pak Jan stižen byl nemocí, udělal kšaft, v němž majjetek svůj všecken odkázal sestrám svým, a pak-li by ony zemřely, aby na paní matku jieh to všecko spadlo; avšak z nemoci se vyhojil a zase vládl svým a utrácel. Utratil tolik, že po smrti jeho, která po létech nadešla, pouze 300 kp. gr. zůstalo. O pozůstalost tuto, přece ještě dosti slušnou, zdvižena r. 1549 pře: sestry jeho Kateřina, manželka Martina Komínka, Dorota, manželka Vavřince Růže z Siona, Mandalena, manželka Jana Válka z Kolína, a Regina Pacov-ská žádaly, aby týž kšaft, jakožto pořádně učiněný i ku právu přišlý, tvrzen byl a místo jemu dáno bylo; na odpor tomu Pavel Hubáček, bratr Janů, dal mluviti, že ten kšaft nemá a nemůže tvrzen býti z té příčiny, že Jan, bratr jeho, tehdy let neměl, neboť mu bylo teprve 17 let, když. ten kšaft dělal. Na to dali původové mluviti, že při tom kšaftu páni byli a písař, jsouce od pana šephmistra vysláni, kteří o tom vědí a vyznají, že jest rozum, paměť i také léta dospělá měl, nebo kdyby toho nebylo, že by od něho toho kšaftu nepřijali a ku právu ho nedali. Načež pan Petr od Srnu, konšel přísežný a Jan Šatný, písař radní, vyznali, že byli při tom kšaftu Jana Hubáčka, že měl rozum i paměť, ale měl-li jest léta aneb kolik mu let bylo, že oni nevědí.

I mluveno jest dále od původův: Ač jest dosti na svědcích kšaftovních, že se to též svědky ukazuje, že se jest Jan narodil v tu velkou zimu, a což se této veliké zimy dotýče, že jest to u Krásův na liště poznamenáno, tu že se najde, že od té veliké zimy jest 35 let, a on že kšaft dělal léta 1531 a po tom kšaftu že byl drahně let živ. I žádají původové, aby tam, ke Krasům, z prostředku panského vysláno a to ohledáno bylo.

Proti tomu od Pavla mluveno: Praví-li původové, že by to chtěli ženami ukazovati, které při porodu byly, že jest Jan léta


Předchozí   Následující