Předchozí 0332 Následující
str. 362

ubývá, vezmi cibuli a rozřízni ji na dvě polovice. Tu jednu polovici drž proti měsíci, potom jí ty bradavice třikráte potři. To dělej po tři dny a potom tu cibuli zakopej pod okap. Až ta cibule shnije, zmizí také bradavice.

I tento způsob, jak se bradavic zbavit, jest prý dobrý. Jdi na hřbitov, vezmi z kostnice kůstku a píchni jí třikráte do bradavic. Když to učiníš, polož tu kost zase na totéž místo, na kterém prvé byla.

Také můžeš se bradavic zbaviti, vezmeš-li řezníkovi kousek masa, aby o tom nevěděl. Tím masem potírej bradavice a uvidíš, že sejdou.

Bradavic můžeme se sprostiti také takto: Vezmeme niť a uděláme na ní uzlíček. Potom největší bradavici propíchneme, do prýštící krve ten uzlíček namočíme a pod okap zakopeme. Až uzlíček shnije, zmizí také bradavice.

I tohoto způsobu proti bradavicím užívají: Najde se v lese vraní pérko, to pak se vezme, ale nikoliv do holé ruky, a píchne se jím třikráte do každé bradavice, které potom nadobro zmizí.

2. Proti zimnici.

Kdo nechce dostati zimnici, ať jde na Květnou neděli s lačným žaludkem do kostela a čeká, až kněz kočičky posvětí. Jakmile jsou kočičky posvěceny, ať hned tři utrhne a spolkne. Kdo tak učiní, toho prý se zimnice netkne.

Na Velký pátek jde se před slunce východem do zahrady modlit. Děje se to takto: Políbí se třikráte země a odříkává se tato modlitbička: Dnes je Velký pátek, to jest velký svátek; Ježíš Kristus kříž nese, až se pod ním zem třese. Potká ho Pilát, ptá se, je-li mu zima? »Není a nebude!« A kdo tu modlitbičku říkat bude, žádnou zimnici do nejdelší smrti míti nebude!

Kdo jí o Štědrém dnu podmáslí, nedostane zimnici.

3. Proti úbytím.

Úbytě možno zažehnati svěcenou vodou. Když je zažeh-nává, ať říká: »Zažehnávám úbytí, jeli z větru, ať jde do větru, jeli z vody, ať jde do vody, jeli z jídla, ať jde do jídla!« Po té se pomodlí Otčenáš, ale »amen« musí vynechati. Když je se za-říkávátíím hotov, nalije na talíř tři lžíce vody; přibude-li jí, má nemocný úbytě, pakli ubude, nemá jich. Potom udělá zaříkávač úbytí nad vodou třemi prsty kříž, aby úbytě více na osobu tu se nevrátily.

4. Proti ustřelám.

Má-li někdo ústřely v hlavě, můžeš je takto zahnati: Jdi


Předchozí   Následující