Předchozí 0333 Následující
str. 363

k potoku a naber tam po proudu vody a nalej tu vodu na mísu. Tu mísu postav nemocnému na tu stranu hlavy, kde největší bolesti cítí. Potom roztav olovo a lij je do té vody. Jestli se to olovo rozstříkne, jsou ústřely v celé hlavě, zůstane-li však pohromadě, jsou jenom v jedné straně hlavy. Ale ať jsou kdekoliv, po tomto kouzlu se vytratí určitě.

5. Proti bolesti zubů.

Bolí-li tě zuby, jdi na ta místa, kde bodlák kvete a z toho květu vyber malé červíčky. Ty červíčky pak rozmačkej, a natírej jimi bolavé zuby, ale jen ukazoA^áčkem, sice to nepomůže.

Po večeři na Štědrý den seber kosti rybí a utluc je na prášek a tím práškem potírej si zuby a uvidíš, že tě nikdy boleti nebudou.

Na Velký pátek kouše se při každém Otčenáši do trávy, aby zuby nebolely.

Jinde chodívají na Velký pátek před slunce východem na pole, aby tam utrhli zubama tři lístky obilí. Komu se to podaří, toho po celý rok zuby boleti nebudou.

6. Aby oči nebolely.

Kdo trpí bolením očí, ať utrhne na podzim ten kvetoucí ocún, jejž nejprve spatří a potře jím třikráte bolavé oči.

7. Proti pihám.

Má-li kdo pihy, ať namaže se o Třech Králích před východem slunce v obličeji medem a jde k řece, na nikoho po cestě ani nehledě, ani nemluvě. U řeky postaví se proti proudu, nabere do rukou vody a třikrát se umyje. Na zpáteční cestě ať opět na nikoho nehledí a nemluví. Když to všecko učiní, ztratí jistě pihy.

8. Proti svrabu a lišeji.

Svrabu možno se zbaviti takto: Na sv. Trojici jdi před slunce východem na trávník, zde se svlékni, klekni, udělej kříž, modli se Otčenáš a Zdrávas a na konec se třikráte ve trávě převal.

Má-li někdo svrab, ať se jde o půl noci na den sv. Tří Králů do řeky vykoupat a hnedle ho ztratí.

Liše j zaříkávají někde také tímto způsobem: setři rosu s opoceného okna časně ráno a potírej jí lišej, takto jej zaříkávají: »Lišej, lišej, nelišej, v pátek masa nejídej; kteří lidé v pátek masa jedí, ať ten lišej také snědí.« ,

Jiné říkání při tom jest toto: »Lišej, lišej divokej, nedělej, se širokej! kteří lidé v pátek masa jedí, ať ten lišej také snědí.«


Předchozí   Následující