Předchozí 0334 Následující
str. 364
V. Hadač:

Starodávná kouzla střelecká.

Mezi rukopisy Třeboňského archivu chová se objemná knížka, nadepsaná: »Wyswgetlený bylyn, k gakemu užytku ge Buch na swget sesylá a k gakemu užytku pržygity mužau.« Ru-kopis, pocházející z 1. polovice 18. století (1737) obsahuje návody k přípravě bylinných léků proti nejrůznějším nemocem, vypsání čarovné moci všelijakého koření (mandragory, kalka-nu, stříbrníku, čekanky a j.), »opravy« pro krávy a koně, kouzelné prostředky, jak trestati čarodějnice škodící lidem na zdraví neb v hospodářství, rozmanité cáry střelecké, rybářské atd. Několik listů vyplněno je malbami lidových ornamentů kvetinových. Knížka sepsaná nejspíše v některém klášteře byla počátkem 19. století majetkem sedláka Přibyla ve Velkém Hla-sivě u Chýnova. Podávám z ní malou ukázku pověr střeleckých,*)

»Ručnici spravit: Vezmi saturiji, verbinku, toten, čertkus a podražec, vař to v octě a vřelým vypař dobře ručnici, budeš zase dobře střílet a žádný ji nezkazí.

K ručnici dobrej kus: Velkej pátek napiluj zvon, který svěcený jest, a ten prach zadělej do lůžka pod hlaveň, žádný ti ji nezkazí a bude tobě věc šťastná.

Když k terči střílíš, vezmi ty třísky, co kulka vyrazila z terče, a vstrč je mezi nohy a drž je tam dobře, tak tě žádný neodstřelí.

Abys dobře uhodil, když kam střílíš:Kdybys mohl před sv. Jiřím dostat hada, urejpni mu hlavu krošem, na kterém jsou tři hlavy,**) a potom do té hlavy dej jedno zrno máku a zakopej .do země stranou a bedlivě tu hlavu opatř, aby k tomu nic nemohlo. A když ten mák vzroste, dej pozor, když makovice dozraje, kolik je zrnek maku, udělej dvě hromádky, aby bylo na každé straně stejně, schovej každý zvláště, a když budeš kulky slívat, dej do každé té kulky jedno zrno maku, a když s kejm stříleti budeš, zapíchni do černého kruhu to jedno zrno maku a tou kulkou střílej, tak se, buď jist, trefíš a žádnej jinej tebe nepřestřeií.


*) Pěknou snůšku mysliveckých pověr uveřejnil Dr. Č. Zíbrt v Rozpravách Král. Č. Spol. Nauk, roč. 1899 pod názvem Myslivecké obyčeje a povery podle šesti rukopisů staročeských a ve spise Myslivecké pověry a čáry za starých časů v Čechách (Písek 1889). V přítomné stati vynechávám z našeho rukopisu ony kusy, -jež byly v citovaných pracích již odjinud otištěny.
**) Rozuměj český či bílý groš, mající na lícu českého lva a na rubu dvoxihlavého říšského orla.

Předchozí   Následující