Předchozí 0339 Následující
str. 369

kočičku neprodáš, príde na tě mikoláš s krvavejina zubama, potrká tě rohama. (Nakří.)

39. Variant předešlého: An, cvaj, tra j stavěli sme máj, na sv. Františka kde sloužila epiška, měla oči mourovatý jako naše kočička. (Dívčiee u Nakří.)

40. Variant: An, cvaj, tra j stavěli sme máj. TJ sv. Františka byla jedna epiška s krvavejma zubama. Kdo ty zuby najde, štyry míle zajde, ven! (Nakří, Dubenec.)

41. Bartoš »Naše děti« 84. 4. Žába leze do bezu, já tam za ni polezu; kudy ona, tudy já, až ji chytím, bude má. (Velešín.)

42. Variant předešlého: Leze babouk do jezu, já tam za ním polezu, kudy babouk, tudy já, to nás bude hromada. (Velešín.)

43. Had leze z díry, veze nové smíry, haklika, voklika, štyry rohy, dvě voka. (Zbudov.)

44. Variant předešlého: též Erben, 32, 14. Eak leze z díry, vystrkuje kníry, rakvice, bukvice, červené střevíce, bílé boty do roboty, suk, buk, z toho hradu ven! (Nakří.)

45. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, devět, ty si starej nedvěd, já sem stará nedvědice, ukradls mi itrnice, ty si mi je sněd! (Nakří.)

46. 1, 2, 3, 4, pět, pod kovárnou roste květ, dítě pláče, bude den, Jezulátko vide ven. (Velice u Nakří.)

47. Variant předešlého: 1, 2, 3, 4, pět, pod kovárnou roste květ, dítě pláče, bude den, pomprdlíček veme klíček, vyskočí s ním z komedie ven. (Nakří.)

48. Bartoš N. d. 80, Erb. 32, 12, 64, 16. Stojí jehla u potoka, říká se jí klíč, na koho to slovo přídě, ten muší jít pryč! (Dubenec u Nakří.)

49. Evandule v jednom domě prali se tam Turci a ten páté j bubeník hodil kočku přes rybník, kominík se lek, až měl z toho flek. (Dubenec.)

50. Variant předešlého: Evandule v jednom domě prali se tam Turci a ten pátej kominík hodil kočku přes rybník. Kuchařka se lekla, na kolena klekla; jen se, papi, nelekej, na kolena neklekej. Mládenec je hezkej, stojí za pět českej'(ch), ať je to ten nebo ten, vyhoďme ho z kola ven! (Nakří.)

51. Erben 31, 11. Kyje, ryje černá svině na krchově křen; kdo ji honí, to je, to je ten! (Nakří.)

52. Košťál, Děti, 105. Vzejtra bude neděle, maminka mě uměje, tatínek mě prodá, maminka mě nedá. (Dívčiee u Nakří.)

53. Enala banala einyky kobala ena plena cuchty buchty ven! (Dívčiee.)

54. Naši páni nejsou doma, jeli do Borová pro zlaté koření na zuby bolení. (Dívčiee.)

55. Erb. 6. A, be, ce, de, kočka přede, kocour vyje, co navije,


Předchozí   Následující