Předchozí 0028 Následující
str. 25

Východ hoří západ hasí, (ranní červánky jasno, večerní déšť znamenají). Jinde praví se: Ranní červenosť déšť, večerní pak vítr znamená.

Když záhy trn rozkvétá, záhy se žito vymetá.

Když čeěetek nevídati, hotov se na tuhou zimu.

Pěnkava-li záhy tluče, déšť zajisté neuteče.

Děti pláčou, bude pršet co nevidět.

Když lesové, háje se černají, pršku budoucí znamenají.

Kdo při polívce pije, rád lže.

V. Svoboda:

Had ssaje krávě mléko.

K několika článkům redaktora Č. Zíbrta o téže látce.

Ze již v dřívějších dobách věřili, že had ssaje kravám mléko, svědčí recept, uvedený v rukopise ze století 16. »Knihy pěti klíěů«, z níž uveřejněno »Několik receptů lékařských* v X. ročníku Č. L. č. 4. Na listu 7b radí neznámý hospodář: Kdyby někdo poslal na dobytek hada, vezmi hadí sádlo a pomaž jím to místo, kde ssaje ten had a řekni: »K tomu mně dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn a Bůh Duch svatý, kdo tomu hovadu škodí, aby ty bolesti na něj Bůh poslal.« Vytáhni skobli a to sádlo s tou skobou zaraz zase, bude zdráv. Jest pravda.

I v kraji haberském, věřili, že had kravám mléko ssaje. Tak vypravoval výměnkář Marek, že když byl asi tak chasník dvacetiletý, pojednou přestala jim kráva dojiti, ač dříve hojnost mléka dávala. Bylo jim to všem velmi divné, ale nemohli vypátrati, čím by to bylo. I umínil si Marek, že bude v noci hlídati, nechodí-li jim někdo mléka udojovati. Ukryl se tedy za hromadou slámy a čekal. Tu prý asi po 10. hod. vylezl ze žlabu veliký had, plazil se ku krávě a jal se z. vemene mléko ssáti. Marek vyskočil a holí hada zabil. Ale tím si prý neposloužili. Kráva přes to mléka nedávala, až se rodiče jeho rozhodli krávu prodati. Ale krávu živou mocí z chléva dostati nemohli. Musili ji prý zastřeliti.

Posluhovaěka naše, žena óOletá, vyprávěla mi, že když byla ještě malá doma (v Bílku na Chotěbořsku), často slýchala vypravovati od besedníM, jak tu neb onde had kravám mléko upíjel.

M. Marková, dcera shora jmenovaného, vyprávěla, že had chodil cucat krávě mléko, když v G. Jeníkově za mlada sloužila. Když pak ona šla dojit, dávala kráva krev. Při dojení vždy hrozně řvala a kopala, takže ji musili zabíti.


Předchozí   Následující