Předchozí 0036 Následující
str. 33

Směs.

"Větřácké« příjmení. V oddací knize far. úřadu v Prostějově sv. II. je zápis, že dne 28. ledna 1678 byl oddán Martin Povětrník. E. 1687 vyskytuje se tamtéž příjmení Jan Wetter-muller.    Fr. Starý.

Kurty obrazem roku a čtyř ročních dob. Proč obsahuje jedna hra karet, tak zvaných francouzských, kterých obyčejně i u nás se užívá, ne méně a ne více! než 52 listů; proč jsou listy malovány ve čtyřech barvách a proč každá barva má 13 listů! Doktor Sehrader dovozuje ve svém spise »Bilderschmuck der deutschen Sprache«, že toto sestavení karet není jen nahodilé, nýbrž úmyslné a že hra karet představuje obraz roku a čtyř ročních dob. 52 karet značí 52 neděl v roce, čtyři barvy znamenají čtyři roční doby, totiž jaro, léto, podzim a zimu. Jelikož každá roční doba má 13 neděl, proto každá barva v kartách má 13 listii. Každá barva pak obsahuje tak zv. »oči« od jednotky do desítky a mimo to vyobrazení kluka, dámy a krále; vezme-me-li místo těchto tří vyobrazení čísla následující po desítce, tedy 11, 12, 13, sečteme-li tato tři čísla a všecky oči kterékoli barvy, obdržíme číslo 91, což opět znamená 91 dní jedné roční doby čili jedné čtvrti roku a spoěítáme-li tímto způsobem všechny čtyři barvy, vyjde číslo 365, to jest číslo dní celého roku. Tento výklad karet, ať už je teprve nyní vynalezený anebo původně při vynalezení karet obmyšlený, může zajisté zajímati každého z našich karbanil™, kterých u nás nebude asi o mnoho méně, než v Němcích, kdež karban pěstuje se náruživěji než v kterékoli jiné zemi, jak dokazují sami němečtí statistikové.

    Z. H. B.
Povec 12 takich slóv, kde prvá litera je u. Uěel uhlar uéna uhlarstvo, uderel uhlár učna uhlem, užten ubohi učen umřel.     Antonia Rabínová (Treiiěanské Teplice).
Povec pátnast slov, kde prve je P. Peter Pavel, povec pravdu pravdivú, předala pekarka peřinu plesnivu, pochitel pekar poleno, prask pekarke potkoleno.    Terezia Miháliková.

Hagada. Nákladem akademického spolku »Kapper« tisknu objemnou knihu o dvou písních, jež o velkonocích otec židovské rodiny po návratu ze synagogy předříkává rodině v domácnosti. Podám o knize zprávu, až vyjde. Jedna píseň je známý řetěz otázek: Co jest jeden, Co dva?... Ze Slovenska nemám tam dokladu. Poslala mi p. Miháliková z Trenčianských Teplic tuto zábavku, že se jí doma. učili (v rodině křesťanské): Keďsity žiačik učeni, dvánasti školách cvičeni, povec, čo je jeden. 1. Jeden Pán Boh náš, kteri panuje a kraluje nad námi f šenii. 2. Dve tabule Mojžíšové. 3. Tri patriarchové. 4. Štiri evange-


Předchozí   Následující