Předchozí 0059 Následující
str. 56

3. Jeden den mně trefí varta, druhý den zase piketa, třetí den jdu na arbeit; jak z arbeitu domů přijdu, kaprál nese hned novinu, že mám execírovat.

4. Z execírky domů přijdu, šnobzok svůj hodím pod hlavu, počnu sobě libě spát. Tu najednou tambor uhodí, již jest konec mého spaní, musím zase v glídu stát.

5. Pan jenerál na svém koni jede s kordem vytaženým: Moji děti, braňte se! Nepřítel před námi stojí, hází na nás se vší zbraní, zem se pod námi třese.

6. Lidé jak mouchy padají, plezírovaní volají: Ach, kamaráde, pomoz, nebo mne na stranu odnes, nebo vraž do mě ten můj meč, já tě prosím za pomoc.

7. Tu hned jeden z kamarádů vzal sobě více vojáků. Na zbraních ho odnesli; odnesli jej k lékařovi, by mu rány zarážali, do nejbližší vesnice.

8. Tu postel, kterou jsem míval, na které jsem doma líhal, mnohokrát si vzpomenu. V logru nemám ani slámu, tak si dám kámen pod hlavu, tak sobě odpočinu.

9. KyrysaH. Alou, páni muzikanti, zahrajte mně nahoru, jak jsem já měl těžký srdce, když mě vzali na vojnu. Plakali pro mě rodiče, přátelé moji drazí. Ten pláč je vám málo platný, když jsem já odvedený. To mě ale nejvíc těší, že mě vzali na koně; pěší musí bláto šlapat, ale to já nikdy ne. Můj koníček pěkný vraný pode mnou raduje se, já mám boty s ostruhami, pěší mají kamaše. Dvě pistole mám v sedle, karabinu po straně, palaš mám po levé straně, kříž železný na hlavě. Kyrisaři hodní chlapi, těm se musí chvála vzdát, když on jede na svém koni, musí se vychvalovat. Šaty mají oficírské a boty s ostruhami: to jsou hoši k milování, nikdež jim rovno není.

10. Švaryšar. Já jsem sobě oblíbila jednoho švaryšara, tomu jsem se zaslíbila, rok bylo tomu včera. Jeho láska tak věrná a ta. moje fortelná. A ta francouzská šavlička, ta nás od se rozvedla.

11. Upozorněni. Pár pistolí vemu, na koníčku sednu, podívej se, má panenko, kterak rychle jedu.

12. Odchod. Chceš-li mě mé děvče mít, musíš mě z vojny vyplatit: dej za mne sto zlatý, neb jsem já zajatý; více se nenavrátím, měj se tu dobře zatím. Na, tu máš, vojáče, kver, jen si ho s kuráží vem: po straně šavlička, to je má holčička, s tou já se budu sekat, kdybych měl život nechat. Dnes už mám mašírovat, dostanu bílý kabát; na stole pistole, sedlejte mně koně; to koníčka vraného, sednu já si na něho.

13. Na vojne. 1. Zahrajte s kuráží, páni muzikanti, zahrajte hezky. Pojďte sem s kuráží k té vojenské stráži, jonáci českým


Předchozí   Následující