Předchozí 0062 Následující
str. 59

panna na den sv. Jakuba Velkého celý den, a potom dej ten věnec kravám snísti, nemůže jim žádný uškoditi.

Pravidlo 34. Krávu spravit na celý rok. Na Štědrý den dej tříkrálovou sůl a vodu a před Filipem a Jakubem ten den a potom ten den před Janem Nepomuckým také do chleba a při tom, když to krávě dáváš, řekni tato slova: Dej Bůh dobrý den: Koření od Pána Boha stvořený, dávám to k mému spomožení a jiným lidem k neuškození; k tomu mi dopomáhej Bi\h Otec, .Bůh Syn a Bůh Duch svatý. Amen.

Pravidlo 39. Abys mohl krávu užit, vezmi ze třech studnic vody a usuš každé krávě topinku z chleba, namoč ji v té vodě a řekni při tomto tato slova: Pane Bože! já po tvé svaté vůli namáčím tyto topinky, aby mi krávy mléka, másla hojnost, tak jako vody -do těch třech studnic přibývá, vydávaly. K tomu mi, dopomáhej Bůh Otec, a dej každé krávě tu topinku a tu vodu vlej do nápoje, a to koření a trochu podkuř, tak máš jistě od tvých krav užitku dosti.

Tyto i podobné nelidové, uměle složené bídné škváry dosud prodávají se našemu lidu na poutích, na trzích od jarma-rečních »knihkupců« a dočkají se třetího i čtvrtého vydání!

Vyrozumíme, proč Marie Terezie r. 1754 nařídila, aby se pověrečné povídky v kalendářích a vůbec pověrečné knihy netrpěly a též prodej snářů zakázala.

Podle pravdy ovšem jsem také shledal, že leckteré z upo-třebovanýeh léků v plevách pověr skutečně dobré jsou, což zvláště o některých rostlinách platí. Byl by to věru vděčný úkol, kdyby naši vědečtí pracovníci věnovali pozornost lidovým, rostlinným lékům.

Často naříká si chudobný náš lid, že mu dobytek chřadne, což obyčejně svádí na zlý účinek bosorky nebo čarodějnice některé v osadě žijící.

Jindy zase stěžuje si chudobná gazdinka, že její krávě »stryga« mléko odjímá.

Pravá však příčina chřadnutí dobytka bývá téměř vždy slabá jeho výživa. Vhodnou odpověď dala jedna zámožnější hospodyně druhé chudobnější, když se jí tato o radu tázala, jak by své počarované krávě zase ku mléku pomohla: »Přidaj krávě do škopka, ona ti dá do hrotka« (dĺžky). (Vizovice na Moravě).

Poněvadž však moudré této rady lid zhusta nedbá, ale má pevnou víru v »bosorky, čarodějnice a strygy«, tož snaží se před jejich zlými účinky dobytek již předem ochrániti.

Největší moc dobytku uškoditi prý mají bosorky v den sv. Lucie. Proto na př. nedávají dosud na den sv. Lucie starší hospodyně mléka z domu ani darem ani za peníze, ze strachu,


Předchozí   Následující