Předchozí 0083 Následující
str. 80

říži, v Hlučíně 1927, 4", str. 159.) Kniha je věnována redaktorovi Českého Lidu. Z obsahu: Věnování. Ex libris. Na horu Radhošť. Radhošť. Kok 1861. Popis kaple. Návštěva Bauerova 1906. Dějiny kaple. Kok 1924-26. Salaš. Květena. Zvířena. Na Radhošti 23. června. Ďury na Radhošti. Rodáci frenštátští. Pustevně. O původu jména. Popis Pustevní. Pohorská Jednota Radhošť v prvých 20 letech. Pohorská J. R. 1905—14. Pohorská J. K. 1915—16. Advokát Parma o P. J. R. Matice Radhošťská. Výlet na Radhošť. Naše hory. Lesní a salašnické názvosloví. Auri sacra fames. Společník vierný. Josef Ag. Galaš. Doplňky. Vznik této knihy. Prameny. Seznam barevných příloh. Seznam obrazu v tekstu. Seznam obrazů celostranných. Spisovatel vhodně použil v tomto sborníku o Radhošti článků i vyobrazení z Českého Lidu.

Jan Marugiewicz, Wielkanoc w obrzędach ludowych. (Kurjer Warszawski 1928, číslo 98, otisk.) Upozorňujeme na tento článek proto, že si všímá velkonočních obyčejů československých, zejména ve Slezsku.

Zprávy městského musea v Počátkách, pořádá Fr. Navrátil, J 928, čís. 8., 4°, str. 4. Pěkný přehled horlivé činnosti a přírůstků musejních sbírek na rok 1925 až 1927. Nekrolog člena kuratoria musejního Mg. Ph. Dominika Navrátila.

literární počátky Karla Adámka. Sepsal dr. Karel Vácslav Adámek. Otisk z Vestníka Královské české společnosti nauk. V Praze, 1928, 8°, str. 139. Obsahuje desítiletí spisovatelské činnosti Karla Adámka od roku 1851—1861. Kniha vysoce důležitá pro literární a kulturní historii českou. O roce 1861 zapsal si úctyhodný vlastenec takořka věštbu o budoucnu národa českého: »Rok tento bude mi vždy velepamátným. Po drahném boji jsem konečně vystoupl na dráhu, na níž jsem státi a bojovati chtěl. Bože, dej mi sílu, abych vše, co jsem, mohl vlasti v oběť klásti! Dej náni zdar a moc, bychom konečně po staleté trýzni dopluli do přístavu bezpečného! Národ náš jest hoden Tvého smilování, trpěl nejvíce mezi národy světa. Po půltřetího-staleté noci jest čas, by nastal den!« Kéž by se byl dočkal nadšený spisovatel^ národohospodář a vzorný politik osvobození našeho národa! Syn jeho vydává paměti otcovy s pietou něžnou, doplňuje a vysvětluje z rodinných vzpomínek i z důkladného studia, čeho potřeba k porozumění.


Předchozí   Následující