Předchozí 0113 Následující
str. 110

černalé, bude nemocen a jsou-li černé, umře. .Někde zase vykládají si to takto: Každý ořech znamená čtvrtletí v nastávajícím roce a podle toho bude ten, kdo je rozloupne, v prvém čtvrtletí zdráv, nebo nemocen, nebo zemře.

Po svatovečeři dívají se domácí na stín na zdi; má-li velkou hlavu někdo, tedy do roka zemře. ,

Dávají do vody na míse skořápky z ořechů, do skořápek dají svíčičky; komu se skořápka potopí a s ví cicka, zhasne, ten do roka zemře.

Je-li na den Narození Páně ráno mlha, mrou děti, je-li v poledne, mrou lidé věku prostředního a je-li navečer, mrou lidé staří.

Večer štědrovečerní přinese hospodyně na stůl svícen (rozuměj loučník, držadlo na louče, jimiž staří svítívali) a každý z čeledi zastrčí do něho louč. Která louč nejdříve shoří, ten nejdříve zemře.

Než se začne večeřeti o Štědrém dnu, nasype si každý % domácích před sebe sůl; čí sůl za ten večer zvlhne, ten příští rok zemře.

Kdo chce vědět budoucnost, jde o Štědrém večeru na hřbitov, ve/zme tam prkno z rakve, které má dirku od suku. Když se večeří, dívá se skrz tu dirku na svět a vidí všechny lidi při večeři; za čím talířem spatří máry, ten téhož roku ještě zemře.

Vezmeš-li při svatovečeři tři jablka a rozřízneš-li je, můžeš další svůj život aneb smrt předvídati. Objeví-li se ti totiž hvězda z jader v rozříznutém jablku, nemusíš se smrti báti, budeš ještě dlouho živ; spatříš-li však křížek v jablku, nemusíš se již více se světem radovat, neboť v témže roce zemřeš.

Sedí-li se při svatovečeři lichém, tedy někdo jistě do roka zemře.

O půlnoci na Štědrý den jdou lidé k řece a dívají se do vody; uzří-li tam smrt, zemrou téhož roku, neuvidí-li však nic, nezemřou.

Chceš-li se dověděti, zdali do dne do roku zemřeš, čili nic, vezmi po svatovečeři střevíc a sedni s ním ve světnici, obrácen zády ke dveřím. Potom zavěs ten střevíc (škrpál) na palec pravé nohy a vyhoď jej přes hlavu ke dveřím. Dopadl-li střevíc špičkou ke dveřím, můžeš býti jist, že tě do dne do roka z domu ponesou; dopadl-li však špičkou do světnice, budeš dlouho ještě živ.

Když je po svatovečeři, postavme se dříve, než jdeme na »jitřní«, před zeď. Ukážou-li se nám při tom dva stíny, můžeme s jistotou kmotřičku Smrt v tomto budoucím roce očekávati.


Předchozí   Následující