Předchozí 0117 Následující
str. 114

kolib osob večeřelo. Ty položí na stoličku a určí, komu která částka náleží. Pak nechají domácího hafana, aby si některou z těchto částek vzal. Čí kousek chleba pes dříve si vezme, ten prý toho roku zemře.

Kdo o Štědrém večeru pije kořalku, toho prý v letě ne-štípou tipky (komáři).

Houserovi a kohoutu z rána na Štědrý den, když jim nesou žrát, dávají česnek, aby hodně štípali.

Po Štědré večeři vezmou cibuli a sloupnou z ní 12 dužnatých obalů, které postaví do řady, značící 12 měsíců. Ňa každou slupku nasype se trochu soli a nechá tak přes noc. Před polednem na Hod boží to prohlížejí a podle vlhkosti soli na slupce, soudí hospodáři o vlhkosti jednotlivých měsíců. Ten večer před Štědrým dnem vykropují celý statek, zvláště obydlí, dvůr a chlévy, aby čarodějnice nemohly v něm čarovati.

Na Štědrý večer prý dobytek mluví a člověk mu rozumí. Čeledín jeden chtěl věděti, co si voli vypravují; lehl si tedy pod žleb a poslouchal. Voli prý si povídali: »Tenhle špalek, co leží pod tím žiebem, do dne do roka povezeme.« A za rok a den odvezli čeledína skutečně na hřbitov. Lehl prý si pod žleb hospodář a vyslechl následující rozhovor: »Letos budeme stavěti. Ale to není tak zlé. Až však povezeme tenhle špalek pod tím žiebem na hřbitov, to bude horší!« Sedlák ráno vstal a pravil: »Voli mne nikdy nepovezou na hřbitov; k čemu nuím koně.« Však téhož roku hospodář zemřel a poněvadž mu ukradli koně, odvezli jej skutečně voli na hřbitov.

Po Štědré večeři dávají studni výsluhu: skybku vánočky,, do níž se zapíchne kotisek jablka a ořechu, se slovy: »Tu máš, studni, štědrého večera.« Někde dávají celé jablko a celý orech a tu z rána ferina pacholek anebo pohůnek jablkd vyváží a sní.

Po Štědré večeři tlukou na kurník. Ozve-li se slepice první, zemře toho roku hospodyně; ozve-li se kohout, zemře hospodář.

Po štědré večeři házívala chasa a děti s pece loučky, které tam na svícení sušívali. Každý nabéře si jich plnou přehršli, pokud oběma rukama obemknouti může a hodí přes hlavu s pece na světnici. Pak běží spočísti hozené loučky. Je-li jich počet lichý, zemře toho roku,; je-li sudý, bude živ a zdráv. (Komárov.)    Fr. Vaňous.

Na Štědrý den objíždějí stavení třikráte s řetězem, aby jedovatina neuškodila. Ráno dávají drůbeži žráti do řetězu (do kruhu stočeného), a to tři hrstky pšenice, tři hrstky žita, hrachu, ječmene, ovsa, aby se nerozbehla.

Husím a psovi dávají na Štědrý den česnek, »aby byly


Předchozí   Následující