Předchozí 0118 Následující
str. 115

zlými a obstojnými«. Huse dávají z kalhot žráti, aby měla hodně housat.

Do studně hází zbytky od Štědré večeře: ořecli, jablko, vdolek, houska, polévka, kaše (»černý kuba«), aby byla štědrá na vodu.

Totéž aneb aspoň ořech a kousek housky dávají dobytku* aby také měl »Štědrého večera«. Vedle toho dává se mu »Štědrého večera« smíšenina sena, otavy, hrachoviny a slámy; vše se dobře rozseká.

Aby paty v létě nepukaly, jest dobré objeti je na Štědrý den třikráte »čepcem« sekery; také je mažou medem.

Při večeři hospodyně nerady chodí od stolu; nedařila by se jim kuřata.

Každý člen rodiny dává si při Štědré večeři nějaký peníz pod talíř; má pak celý rok peníze. (Z Pacovska.)    J. Šimánek.

Štědrovečerní vandrovnice (pečivo) dávali v okolí Milevska čeledi nebo také pastýřovi, když troubil o Štědrém večeru. Píkávali je z pěkné žitné mouky. Někdy byly tak veliké, že byly větší než hodný bochník chleba. Pomazali je ztlusta povidly a posypali mákem utlučeným, suchým. Také je ztloušti mazávali bílým tvarohem, rozdělaným smetanou. Na něj nasypali trochu ustrouhaného, tuhého perníku. Holé, zahnuté vrchní kraje vandrovnice namazali heizky žlutě šafránem rozpuštěným. Na kovářovské a kostelecké straně vandruje chasa již o Martině a dostávají známé Martinské rohlíky.

    Jan Brčka, (Zbislav.)

Vánoce ve Žďárských horách až ke sv. Dorotě.

Štědrý večer předchází mnoho zvyků a obyčejů, namnoze i jinde známých, udílení zbytků od večeře domácím zvířatům, třesení stromy a j. Večeře v ten den bývají dosti chudé, trochu hrachu, jáhlové kaše, houbná polévka a nějaký koláč, jablka a ořech. Někde uvaří večer zrovna snídani a oběd na Boží hod, jest prý o Božím hodě hříchem něco pracovat, co nemusí nutně býti, i prádlo převlékají po unvytí o Štědrém večeru, neb na Boží hod se má prý jen Bohu sloužit. O Štěpáně neb koledě chodí děti po koledě, žel, že staré pěkné písně již vymizely. Večer chodí koledou lidé,velcí, ovšem nuzní, jimž se všade dárků dostane. Čeledínové jdou ze služby a mají prázdniny až do Nového roku, kdy opět děvečky službu opouští a nastupují, majíce opět až do dne třikrálovélio prázdniny. Kdo na službě zůstane »na starém«, jak se říká, dostane od hospodyně »mládě«, »mláďátko«, podlouhlou, spletenou buchtu, na způsob vánočky. V novějším čase udílí raději hospodyně služ-


Předchozí   Následující