Předchozí 0120 Následující
str. 117

má milá (milý) večeří dnes. Nato čekají, z které strany pes zaštěká. Od té strany dostane hoch svou milou, děvče milého. Po půlnoční, když abírají se selky domů, patří na oblohu, jak mnoho jest na. ní hvězd, neboť podle toho slepice v budoucím roce ponesou; hospodáři, zda opětně bude úrodný rok.

Na sv, Štěpána dostane každý, kdo z domácích dobytek krmí nebo v létě pase, od hospodyně kousek vánočky. Poté všichni jdou do chléva, vlezou, pokud možno, pod žlab a tu pojídají vánočku. Kdo sní nejdříve, tomu dobytek bude nejlépe žráti (se pásti.)    Václav Oliva.
Na Štědrý den časně ráno jdou děti v košili na sad ovanovat nití stromky, aby se na nich nedržely housenky. Když přijde na Štědrý den do stavení prosit první žebrák, bude míti kráva, jež je březí, býčka, přijde-li žebrácká bude míti jalo-vičku. Na Hod Boží vánoční a na Nový rok běží chasa rychle z kostela, aby byla celý rok čerstvá. Na Sylvestra »chodějí s babama«. Dvě mladé ženské přistrojí se za baby a chodějí bosy po staveních přáti Nový rok. Na Sylvestra časně ráno tlukou roubem na oploteň u plivne ve stodole a volají: »Dneska je sv. Syivestra den, jděte všecky myši z chalupy vén.« (Buren ice.)    Frant. Košák.

Koledy československé.

Koledy z Plánicka: 1. Polez honem z pece ven, ty Klímo ospalý, vždyť nevíš, co se děje, ty už nejsi malý, slyš, volá na tě Kuba, až se mu leskne huba. Stojí na hrázi při ovcích a točí kloboukem, volá na druhé pastýře: Poběhněte skokem, na holi podepřený je celý poděšený. Povídá, že se mu anděl v jasnosti ukázal, jemu radostné noviny též oznamoval: Narodil se v Betlémě Ježíš Kristus na seně. Nechme naše stádo pásti, a pojďme tam k němu, poklekněme na kolena a zpívejme jemu, a zpívejme písničky: Nynej dítě maličký! Nynej rozkošné děťátko, pro nás narozený, z čisté Pannenky Marie na ten svět Kplozený, co ti ubozí dáme, vždyť sami nic nemáme? Pastýřky se dověděly, že jsou pastýřové do Betléma nesli dary rozličné takové, tu se hnedky sebraly: »Co bychom taky daly?« Jedna vejce, druhá máslo, třetí smetany džbán, co by to malé děťátko potřebovalo tam, čtvrtá nese krupičku, Ježíšku na kasičku. Pátá nese povijánek, šestá nese plénky, sedmá nese pod paždiě-kou dvě malé peřinky, to Ježíškovi daly a jemu se klaněly. Nynej, rozkošné děťátko, pro nás narozený, z čisté Panenky Marie na ten svět zplozený, buď ty od nás pochválen na věky věkův. Amen. — 2. Nesu vám radostnou novinu, to převelmi


Předchozí   Následující