Předchozí 0121 Následující
str. 118
šťastnou hodinu, v městě Betlémě leží na seně Ježíšek děťátko maličký, krásny, ušlechtilý, hezoučký. Z Maria Panny zrozený, to pro naše hříšné spasení, jen honem běžme, honem pospěšme, pacholátka, i vy děvčátka k navštívení toho děťátka. Honzíčku s Marjánkou běž brzy, vždyť vás ta cesta snad nemrzí, Lukeš jde s várna, Anežka sama ponese Ježíšku homolky, by měla matička na vdolky. Havel jde s troubou pastusi, s Lucií mu to pěkně sluší, nesla kus medu, padla na ledu, hrneček roztloukla, naříká, Havel jak šelma utíká. Kašpárek tam přines housličky, když spatřil ty krásné jesličky, tu počal hráti, poskakovati, hej cup cup, hopsasa hejsasa tu tancuje celá ta chasa. Já jsem při tom tanci též byla, celý střevíčky jsme zbrousala, nýěkod jdu žebrat, chci jiné zjednat, dejte mi koledu, prosím vás, dyť vám to zaplatí Pánbu zas. Kdo mi dá koledu štědrosti, tomu vinšuju hned štěstí na tomto světě, v zimě i v létě, nebeský Ježíšek jest Pánem, dej se nám tam dostat všem. Amen. (Z Velenov.)    Jos Vítek.
Koleda z Jílového: Přišel jsem k vám na koledu, dejte koláčů. Já už jsem je dávno nejed, že div nepláču. Dá-li Pán Bůh v tom novém (druhém) roce na ty druhé vánoce, budu já je také péci, a.ť je to, jak chce. Právě se vám vskutku přiznám, že jsem já je pek', ale že jsem velkou zlostí od pece útek'. Zena mě tkne, já co tomu Bůh řekne, že jsem ani doma nebyl a štědrého dne. My béřeme po půl zlatém, po tolaru a po zlatém, krejcar: bude mariáš, kdo nám ho dá, bude náš. (Kamenný Přívoz, u Jílového.)    Karel Hacker.

Koledy vánoční z Kratonoh: 1. Pastuškové, vstávejte, v Betlémě se svítí. Narodil se Kristus Pán, radosť budem míti. Na koledu půjdeme, pěkně (zpívat budeme, jakou budou chtíti. Aj vy, pane hospodáři, pojďte taky s námi, nemáte-li co vzíti, vemte otep slámy. Hospodyňka podušku do Betléma Ježíšku, pojďte oba s námi! A ten Adam kulhavý, k Betlému pospíchá, drží v ruce dvě jabka, smutné na ně dýchá. Hrdlička tam taky je, ta tam pořád cukruje, cukrů, cukrů, cukrů! — 2. Strnad letí ze stodoly, nese v hubě dva klasy, k Betlému si kouká k Ježíškovi malému, chce je darovat jemu, že mu je vyloupá. Pastýřové na louce jedli kaši z hrnka. Přiletěl k nim anděL všecko jim pověděl, že se Kristus Pán narodil, aby každý věděl. Do Betléma půjdeme, pěkně zpívat budeme, že se Kristus Pán narodil aby, každý věděl. (Kratonohy.) — 3. Vítáme Vás všespolečně, veselé svátky radostné. Narodil se Spasitel, všeho světa Vykupitel. Narodil se o půl noci ten Messiáš přežádoucí, co jsme z dávna žádali, nyní jsme dočekali. Josef všecek starostlivý o dětátko roztomilý, o kasičku, se stará, pospíchá, oheň dělá. Matička mu prozpěvuje: usni, děťátko rozmilé, usni,


Předchozí   Následující